Brnabić udarna pesnica SNS u napadima na medije

Beograd, 03.09.2021. –

U najnovijem pokušaju diskreditacije lista Danas, premijerka Ana Brnabić je na društvenoj mreži Tviter napisala da smo lažovi. Tako je nastavila niz od tri dana za redom kako napada naš list.

Komentarišući našu naslovnu stranu, odnosno tekst „Premijerka Brnabić optužuje Danas za nemar svoje vlasti„, premijerka je napisala: „Dobro, vi kažete da sam ja mutava. Ja bih rekla da je to diskutabilno, vi kažete nesumnjivo. I Vučić je, valjda, mutav. I to je diskutabilno, a vama nesumnjivo. I svi u SNS-u su mutavi. Oko toga takođe možemo da raspravljamo. Ali vi ste lažovi. Nesumnjivo. Elokventni“.

Sagovornici Danasa osuđuju napade na Danas i ističu da je to uobičajena retorika nosilaca javnih funkcija prema profesionalnim medijima, da je Brnabić udarna pesnica Srpske napredne stranke, kao i da se SNS neće smiriti dok ne uguši i poslednji kritički glas.

Brnabić je pre dva dana pola vremena svog televizijskog nastupa na Pinku posvetila Danasu, i to zbog naslovne strane koja ju je, kako je rekla, „frapirala“.

Radi se o tekstu „Penzioneri i radnici na minimalcu gube trku sa potrošačkom korpom“, a premijerka je izjavila da je Danas sada „politički pamflet u vlasništvu Dragana Đilasa i tog dela opozicije“, te da je nekada bio list „za primer, jako profesionalan, objektivan, čini mi se fenomenalan“.

Dan pre, Brnabić je na Tviteru napisala da je naslovna strana vikend izdanja Danasa novi vid napada na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ona je glavnu priču na našoj naslovnoj strani „Da li će Vučić u kampanji igrati na prvu damu?“ označila kao sledeću fazu borbe protiv predsednika i drugačiji vid napada „nakon serije monstruoznosti koje su (ponovo) prošle bez bilo kakve osude opozicije i njihovih medija (doduše određeni su i njih pozlatili)“.

Novinar Slobodan Georgiev, direktor NJuzmaks Adrije, kaže za Danas da je Brnabić „udarna pesnica“ Srpske napredne stranke, kao i da se napadima na Danas bori za mesto u partiji.

– Vidimo da joj preti Tomislav Toma Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Po meni, on je preuzeo primat, još se više ističe u tom dokazivanju vernosti, i Brnabić će vrlo teško da zadrži mesto predsednice Vlade Srbije – smatra Georgiev. Kako naglašava, skandalozno je to što Brnabić osporava dokument koji je donela Vlada Srbije i koji je objavljen na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

– To je zvanična informacija. Šta drugo da prenosimo nego ono što nam kaže Vlada Srbije. Tako je i Danas izneo podatke koje je dala Vlada Srbije, a premijerka medije proglašava za lažove – ukazuje Georgiev.

Marija Babić, pravnica i istraživačica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), smatra su napadi na Danas uobičajena retorika nosilaca javnih funkcija prema kritički orijentisanim medijima i novinarima kada im se ne dopadne nešto što neki od nezavisnih medija objavi.

– Zabrinjavajuće je da posle toliko ukazivanja na problem targetiranja novinara i medija i koliko to može biti opasno za njihovu bezbednost, čak i u direktnoj komunikaciji sa premijerkom kroz radnu grupu iz koje je NUNS upravo iz tih razloga napustio, nosioci najviših državnih funkcija nastavljaju sa istom retorikom. Još jedna zabrinjavajuća činjenica je da funkcioneri koriste medijski prostor da bi se obračunavali sa medijima i novinarima umesto da odgovaraju na pitanja novinara i obaveštavaju javnost – ukazuje Babić.

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd ističe za Danas da put Anu Brnabić vodi od nestranačke ličnosti do udarne pesnice naprednjačkih obračuna sa nezavisnim medijima.

– Ona je trenutno u rangu Vladimira Đukanovića ili Nebojše Bakareca po bestidnim izjavama kojima zasipa javni prostor. Kao da se neće smiriti dok ne uguše i poslednji kritički glas koji ih podseća na sva zlodela koja su radili kako bi napunili svoje džepove javnim novcem i pomogli svojoj ekipi da se enormno obogati na račun države i građana. Ako je neko lažov u ovoj priči, to je upravo SNS na čelu sa Brnabić i Vučić koji pokušavaju da sakriju dugogodišnju otimačinu javnih dobara, devastaciju prirode, siromašenje građana… – naglašava Lazović.

Naš sagovornik izražava podršku i solidarnost sa svima koji čine dnevni list Danas, i dodaje da zna koliko je teško biti na udaru režima, jer je i Ne davimo Beograd neprestano pod napadima.

– Iako se ovi napadi dešavaju često, ne smemo dozvoliti da oni postanu normalizovani i zato na njih treba uvek reagovati. Pozivam sve druge aktere u javnom životu da pruže podršku Danasu – ukazuje Lazović.

Premijerka Brnabić, baš kao i predsednik Vučić, već nekoliko godina ignoriše zahteve za intervju našem listu, od kojih je poslednji zvanično upućen njenim savetnicima za medije 18. juna.

Stojanović: Autokratija ne trpi kritiku

Direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović smatra da je doveden u pitanje opstanak civilnog društva i slobodnih medija. Ona je za novi broj nedeljnika NIN, prenosi agencija Beta, navela da autokratija ne trpi kritiku. Stojanović je istakla da se mediji, pored cenzure i autocenzure, za koju je odgovorna vlast, suočavaju i sa diskriminacijom koja se ogleda u odbijanju predstavnika vlasti da gostuju na „slobodnim medijima“. Dodala je i da su ekonomski pritisci sve veći, jer medijsko tržište u Srbiji ne postoji. Stojanović je naglasila i da se pritisci na civilno društvo pogoršavaju iz godine u godinu i da se „redovno vode hajke u prorežimskim medijima na organizacije koje kritički nastupaju“.

Izvor: Danas