SĆF: Kurir se pridružio trendu podnošenja SLAPP tužbi, nastavljajući da pritiska i zastrašuje novinare, urednike i izdavače medija

Beograd, 13.08.2021. –

Tužbom protiv medija i NVO, od kojih traži 11 miliona dinara, Kurir se pridružio trendu podnošenja SLAPP tužbi kojim nastavlja da vrši pritisak i zastrašuje novinare, urednike i izdavače medija, odnosno da ugrožava medijske slobode i informisanje u javnom interesu, kaže se u reagovanju Slavko Ćuruvija fondacije.

„Kurir, vicešampion kršenja Kodeksa novinara Srbije u 2020. prema podacima Saveta za štampu, od Slavko Ćuruvija fondacije i još četiri tužena izdavača medija traži 11 miliona dinara zbog tekstova koji analiziraju lažne vesti i govor mržnje u tom listu tokom 2020. godine. Tuženi su izdavači Cenzolovke, Raskrikavanja, Javnog servisa, lista Danas i Udruženje Centar za interkulturnu komunikaciju“, stoji u reagovanju Slavko Ćuruvija fondacije povodom tužbe izdavača Kurira, koje prenosimo u celini:

„Kurir je tokom 2017 – 2019. nosio i titulu šampiona među tabloidima po broju tužbi zbog povreda ugleda i časti, govora mržnje, zaštite maloletnika i drugih povreda Zakona o javnom informisanju i medijima, prema analizi Slavko Ćuruvija fondacije i Centra za pravosudna istraživanja. Analiza je obuhvatila pet tabloida koji najčešće krše Kodeks novinara – Alo, Informer, Blic, Srpski telegraf i Kurir.

Prema istoj analizi, Kuriru je pravnosnažnim sudskim presudama naloženo da na ime odšteta u tim predmetima plati najmanje 8.049.000 dinara.

Izveštavanje o ovim činjenicama Kurir u svojoj tužbi naziva radnjom „nepoštene tržišne utakmice, odnosno nelojalne konkurencije“, i od tuženih traži solidarnu naknadu nematerijalne štete u iznosu od 11 miliona dinara. Tužba je podneta Privrednom sudu u Beogradu jer se svi bavimo „izdavanjem medija na identičnom tržištu“ i predstavljamo „konkurente u smislu Zakona o trgovini“.

Osim Zakona o trgovini, Kurir tvrdi da su informacije o broju lažnih vesti i govora mržnje na stranicama tog lista „objavljene suprotno odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima, suprotno odredbama Kodeksa novinara Srbije i Kodeksa poslovne etike“, te da su narušile poslovni ugled tog lista.

Ovime se Kurir pridružuje trendu podnošenja SLAPP tužbi, poput onih Milenijum tima protiv lokalnih medija. Na taj način Kurir nastavlja da vrši pritisak i zastrašuje novinare, urednike i izdavače medija, odnosno da ugrožava medijske slobode i informisanje u javnom interesu.

SĆF i Cenzolovka će nastaviti da beskompromisno brane pravo na slobodu izražavanja i pravo građana da budu tačno i objektivno informisani. Ako u tom poslu uspemo da ubedimo i ponekog čitaoca Kurira da ne baca novce na distributere lažnih vesti, klikbejtova i mržnje prema drugima i drugačijima, smatraćemo da smo u tome i uspeli“, kaže se u saopštenju SĆF.

Izvor: Cenzolovka