Dnevnik poslaničkih uvreda (2): Kritičke medije optužuju za kriminal, terorizam, divljanje i, naravno, ugrožavanje Vučića

Beograd, 29.07.2021. –

Od marta do juna poslanici Skupštine Srbije su medije koji kritikuju vlast najmanje 102 puta vređali, etiketirali, diskreditovali, najviše N1 (50) i Novu S (28). Optužuju ih da, zajedno sa nedeljnicima Vreme i NIN, listom Danas i portalom KRIK, sprovode „medijsku diktaturu“, da „šire mržnju“, da su pod „uticajem opozicionih struktura“, od kojih su neki zagazili u „terorizam“. Poslanici željni isticanja stigli su da omiljene skupštinske mete uporede čak sa Vlah-Alijom i Gebelsom

Prema obrascu iz prva tri meseca ove godine, poslanici Narodne skupštine su i u naredna tri nastavili da se bave medijima. Pritisci i pokušaji diskreditacije pljuštali su i kad mediji jesu i – još češće – kad nisu bili tema.

U drugom kvartalu tekuće godine, tokom skupštinskih rasprava – ili bolje rečeno: skupštinskih izlaganja poslanika Srpske napredne stranke (SNS) – različiti mediji spomenuti su najmanje 102 puta, pokazala je analiza Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA.

Glavna meta onih koji bi, barem po definiciji, trebalo da predstavljaju građane, bile su televizije N1 (spomenuta čak 50 puta) i Nova S (28 puta).

Narodni poslanici bavili su se i dnevnim listom Danas (11 spominjanja), nedeljnicima Vreme (osam) i NIN (četiri), kao i Mrežom za istraživanje kriminala i korupcije KRIK (tri).

U nacionalnom parlamentu – u kojem praktično nema opozicije – godina je počela tako što su mediji optuživani da su pirati, diletanti, snajper-novinari, mafija, te da sarađuju s teroristima. Nastavljena je tako što se u skupštinskoj sali ponovo zavrteo narativ po kojem su novinari ti koji ugrožavaju bezbednost predsednika Aleksandra Vučića i njegove porodice.

Smenjivali su se kvalifikacije o „medijskoj diktaturi“, „divljaštvu“, „zarobljenim medijima“ koji „šire mržnju“ i pod „uticajem su opozicionih struktura“, „žutih tajkuna“. Naravno, sve to pod kontrolom bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa.

Novinari su upoređivani s nacistom Jozefom Gebelsom, pa čak i s Vlah-Alijom.

Bakarec: Milinović kao Vlah-Alija

Narodni poslanik Nebojša Bakarec, naime, na sednici održanoj 20. aprila, s antiherojem iz epske pesme o Banović Strahinji uporedio je radijskog voditelja Daška Milinovića, koji je samo nekoliko dana ranije napadnut u blizini mesta gde živi u Novom Sadu, dok je ujutru išao na posao.

Bakarec je, doduše, napadače na Milinovića nazvao „velikim neprijateljima Srbije“, ali i izneo stav da je radijski voditelj „pretio ubistvom poslaniku SNS-a, gospodinu Vladimiru Đukanoviću“.

„Udubimo se malo u sadržaj pretnji gospodina novinara Milinovića. Sigurno se sećate sjajnog filma ’Banović Strahinja’ i scene u kojoj Vlah-Alija nabija na kolac Abdulaha. Upravo to je novinar Daško Milinović želeo da učini našem kolegi Vladi Đukanoviću. Da li je to esencija posla novinarskog Daška Milinovića da skriven u tami interneta, iza jednog opskurnog pseudonima preti smrću poštenim ljudima?“

Dva dana kasnije na tapetu istog poslanika našla se još jedna novinarka iz Novog Sada.

„Setimo se lažne vesti Đilasove novinarke Ane Lalić o katastrofi i nekakvoj kataklizmi u Kliničkom centru Vojvodine.“

Zbog svog izveštavanje tokom vanrednog stanja Ana Lalić je prvo uhapšena, da bi kasnije bila uvrštena među 30 heroja informisanja u svetu tokom pandemije, nagrađena je za novinarsku hrabrost i dobitnica je godišnje nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Po Bakarecu (9. jun), novinari ne samo da prete i šire lažne vesti nego su i povezani s terorizmom.

„Dakle, terorizam, nažalost, u Srbiji postoji. Setimo se podsticanja na teror i targetiranja ljudi putem naslovnica NIN-a i Danasa i sve što sam govorio, a ima toga još mnogo više, zaista ide u prilog tvrdnji da je deo opozicije debelo zagazio u terorizam.“

Mrdić: Mediji podržavaju kriminalne klanove

Optužbe za terorizam u koji su uključeni mediji u talasima se pojavljuju za govornicom nacionalnog parlamenta. Po verziji koju zastupaju poslanici vladajuće SNS, takav terorizam uperen je direktno protiv porodice Vučić.

„Dame i gospodo narodni poslanici, ponovo je poslednjih dana na delu snažna kampanja protiv Aleksandra Vučića kao predsednika Srbije, protiv Vlade Srbije i funkcionera SNS-a. Tu kampanju predvode oni mediji tradicionalno bliski Draganu Đilasu koji inače vode kampanju 24 sata dnevno“, rekao je poslanik Aleksandar Marković (20. april).

Narečena kampanja nije se ni stišala, a već sledećeg meseca, tvrdi poslanik Marković (18. maj) „usledila je još jedna kampanja protiv Vučića od istih tih Đilasovih medija, samo ovog puta mnogo perfidnija i mnogo prljavija, samim tim i pokvarenija.“

Po Markoviću i njegovim kolegama iz poslaničkog kluba, u kampanji protiv Vučića, između ostalih, učestvuje dnevni list Danas.

„Evo, uzmimo za primer jedan niskotiražni tabloid koji je odavno postao Đilasov dnevni bilten, samo vidite njihove naslove, jučerašnje izdanje kaže – predsednik može samo greškom da kaže istinu. Očigledno je da su u svojoj mržnji prema Vučiću potpuno izgubili kompas, pa su počeli da napadaju“, kazao je Marković (8. april).

„Iz dana u dan vidimo žestoke i sramne napade i vidimo i osetimo divljanje Đilasovih medija“, kazao je Uglješa Mrdić (20. maj).

„Ponovo je meta predsednikov sin Danilo Vučić, koji je kriv samo zato što je sin predsednika Srbije. Da li se štite njegova ljudska prava? Ponovo je na meti i Andrej Vučić, koji je kriv samo zato što je brat predsednika Republike. (…) Pa, onda imamo, nisam mogao to ni da pokažem, a ne mogu ni da prepričam, jednu strašnu karikaturu u dnevnom listu Danas, koja govori samo o tome da pojedini mediji kao da pružaju podršku kriminalnim klanovima.“

Obradović: Cilj medija je da emotivno uruše predsednika

O pritiscima na redakciju lista Danas za Cenzolovku je govorio glavni urednik Draža Petrović, koji je primetio da je „predsednikov brat Andrej Vučić postao nekakva zaštićena vrsta“, te da „čim se on spomene, u bilo kom kontekstu, odmah kreće kanonada napada sa svih strana“.

„Kako izgleda danas u Srbiji to što tajkunski mediji rade? Upravo ću vam pokazati“, rekla je poslanica Jelena Obradović (19. maj), navodeći primer lista Danas.

„Imate list Danas koji na svojoj naslovnici ima – Vučić optužuje Đilasa da je megafon Belivukove grupe. Upravo ispod ovakvog naslova stoji slika predsednika Aleksandra Vučića sa svojim sinom. Da li je ovo politizacija i kriminalizacija čitavog procesa i crtanje mete na čelu sina predsednika Aleksandra Vučića? Naravno da da.“

Jelena Obradović se osvrnula i na karikaturu Predraga Koraksića Koraksa i upitala: „Da li je ovakva karikatura predsednika Aleksandra Vučića samo još jedna poruka kriminogenim grupama – nastavite da kriminalizujete Srbiju, pašće Vučić kad-tad?“

„Imate list Vreme koji na svojoj naslovnoj strani kaže – predsednikov sin među janičarima, i takođe slika Danila, sina predsednika Aleksandra Vučića“, nastavila je poslanica Obradović.

„Koliko su tako puta do sada ovakvi mediji Dragana Đilasa iznosili notorne neistine i laži o sinu predsednika Aleksandra Vučića, Danilu Vučiću, i na takav način, želeći samo jedno da postignu, da upravo emotivno uruše predsednika Aleksandra Vučića, ne bi li pomislili ili došli u situaciju da predsednik jednog trenutka kaže – ja ne želim više sa ovim da se borim.“

Opet Bakarec: Objavljuju laži oružanog krila terora

Već sledeće nedelje (26. maj) ponovo se oglasio poslanik Bakarec.

„Već sam ranije dokazao ovde u diskusijama da su portali Direktno i Nova S portali laži i obmane. (…) Oba portala objavljuju laži i izmišljotine mafijaškog klana Belivuk, oružanog krila terora, da je Danilo Vučić umešan u poslove i sukobe navijačkog klana. A zbog čega ovi portali targetiraju Danila Vučića? Pa, zbog toga da bi naudili predsedniku Republike.“

Ono što predstavlja svetlu tačku u celom procesu, kako to vidi Bakarec (28. april), jeste činjenica da „predsednik Vučić pokazuje hvale vrednu trpeljivosti spram kampanje mržnje i satanizacije, koja dolazi od tajkunske opozicije i tajkunskih medija“.

Posebna pažnja u Skupštini još jednom je posvećena Televiziji N1. Na vest objavljenu na portalu N1, na sednici održanoj 29. aprila reagovala je i premijerka Ana Brnabić.

„Ovakve otvorene laži, ovo nisu lažne vesti, ovo su otvorene laži. Neprofesionalizam, kakav u ovoj zemlji nikada, mislim, nije viđen“, rekla je premijerka.

„Hvala vama što pokazujete svaki dan o tome koliko ste profesionalni, hvala vama što sami o sebi govorite najbolje, bolje nego što bih ja ikada mogla o vama da kažem, a sada još jednom nakon one moje pres konferencije, poštovani građani Republike Srbije, možete sada da pogledate i da vidite koliko je objektivan, profesionalan i kredibilan izvor N1.“

Premijerka Brnabić je ocenila da novinari N1 „zbog loših veza i gubljenja signala između Beograda i Luksemburga dobijaju potpunu pogrešne informacije“.

„Ovo nisu mediji, ovo su politički aktivisti, šta da se radi, moramo protiv toga da se borimo.“

Prema narodnim poslanicima, N1 spada u „brdo njihovih lažljivih portala“ (Marija Obradović, 27. maj), dok je emisija Utisak nedelje „jedna tajkunska emisija na tajkunskoj televiziji“ (Đorđe Dabić, 13. april).

Rističević: N1, Šolak, Đilas…

Specijalista SNS-a za pitanje Televizije N1 Marijan Rističević (20. maj) rekao je da ga ne iznenađuje to što je „čak i Jugoslav Ćosić napustio takvu kompaniju koja podvaljuje“.

„Glavni prihodi su na sportu i zabavi od reklama u prekrajanju onih prekograničnih kanala o kome sam govorio“, tvrdi Rističević.

„Glavni prihodi su od toga. Ono N1, ono je samo ruka da se odvuče pažnja, prevara se dešava drugom rukom. Znači, oni galame o slobodi medija samo da bi Šolakova i Đilasova prevara i najveća pljačka trajala i trajala.“

Podsećamo, Cenzolovka je pisala kako je na početku godine, uprkos novim obećanjima i novoj medijskoj strategiji, nacionalni parlament nastavio da funkcioniše na stari način – kao platforma za pritiske na medije i nevladine organizacije za koje je procenjeno da koriste svoje pravo da kritikuju vlast.

Širile su se opasne insinuacije o KRIK-u, za koji je predsednica Odbora za kulturu Sandra Božić rekla da se „iz petnih žila trudi da opravda virtuoznost mafijaškog zlodela“ kriminalne grupe Veljka Belivuka (po nedavnom objavljivanju detalja Belivukovog saslušanja, kampanja protiv, kako je okarakterisan u tabloidima, „mafijaško-koljačkog portala“ je nastavljena).

U sličnom maniru završena je i prethodna godina. Premijerka je osnivala još jednu radnu grupu za bezbednost novinara, a u parlament se vratio progon kritičkih novinara. Tadašnji direktor vesti Televizije N1 Jugoslav Ćosić u izjavi za Cenzolovku ocenio je da atmosfera uznemiravanja, pretnji i istrebljenja podseća na onu pred ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

KO O ČEMU, ATLAGIĆ O GEBELSU

Narodni poslanik Marko Atlagić najmanje tri puta je u poslednjih nekoliko meseci uporedio delovanje domaćih medija s nacističkom propagandom Jozefa Gebelsa.

„Ko to, poštovani građani, vrši cenzuru?“, zapitao je Atlagić na sednici održanoj 5. maja. „I danas su mediji pod njegovom kontrolom gori nego za vreme Gebelsa. Evo kako je, poštovani građani, videli ste, izgledalo novinarstvo za vreme Dragana Đilasa, u narodu znanom kao Điki mafija.“

Istoj temi vratio se nedelju dana kasnije.

„Izgovorio uopšte nisam ono što oni govore. Toliko morala imaju, ovde u stenografskim beleškama i onda se to vrti na njihovim medijima, izmišljaju i tako dalje. To Gebels nije radio.“

Na vanrednom zasedanju održanom 23. juna Atlagić se osvrnuo na izjavu Srbijanke Turajlić na Televiziji N1 i ponovo se dotakao – Gebelsa.

„Ona je gostujući na televiziji, otvoreno kažem N1, zloglasnoj, zaista zloglasnoj, jer ta televizija N1 je gora od Gebelsa. Jeste videli ovih dana čime se bave? To je neverovatno.“

Izvor: Cenzolovka