Napadi na KRIK: „Mafijaško koljački portal“ koji je „opalio prvi metak u predsednika i državu“

Beograd, 23.07.2021. –

Posle KRIK-ovog teksta da je Veljko Belivuk, šef kriminalne grupe osumnjičene za brutalne likvidacije, u tužilaštvu ispričao da se sretao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i da mu je navodno činio različite usluge, otpočela je još jedna prljava kampanja u kojoj se KRIK optužuje za saradnju sa kriminalom i pozivanje na državni udar. Na naslovnim stranama tabloida bliskih vlasti objavljeni su navodi da je KRIK „mafijaško koljački portal“ koji je „opalio prvi metak u predsednika i državu“, a na televiziji Pink” održana specijalna emisija u kojoj je iznet niz optužbi na račun KRIK-a.

Napadi na KRIK usledili su odmah posle objave teksta, a ovoj temi bila je posvećena posebna emisija na televiziji „Pink“ u kojoj su se smenjivali sagovornici jednoglasni u oceni da je KRIK sarađivao sa Belivukovim klanom.  

Sagovornici „Pinka“ među kojima su bili urednici tabloida, analitičari i stručnjaci za medije nazivali su KRIK „mafijaškim megafonom“ i paramedijskom organizacijom, a novinare ove redakcije plaćenicima koji su godinama izmišljali afere o predsedniku Vučiću i njegovoj porodici. 

„Kažu – neke stvari se poklapaju. Mi lažemo, lažemo, lažemo godinama, ne mesecima, godinama i onda kada se pojavi mafijaš sa kojim sarađujemo godinama, takođe i ponovi sve te naše laži, mi kažemo znate šta – ovaj iskaz se poklapa sa nekim stvarima, a te neke stvari su naše laži, naša prljava kampanja. Neverovatno“, rekao je urednik „Informera“ Dragan Vučićević osvrćući se na deo teksta KRIK-a u kome se navodi da se deo Belivukovog iskaza poklapa sa sazanjima do kojih su novinari ranije došli. 

Prorežimski analitičari išli su dotle da su novinare optužili da pozivaju na državni udar.

„Ovo je permanentni nastavak pokušaja državnog udara. Ovde se ne radi o kompromitaciji predsednika Vučića, njegove porodice, ovde se radi o pripremama i pokušajima da na nasilan način dođe do smene vlasti u zemlji“, rekao je bivši obaveštajac, a danas analitičar Božidar Spasić koji je u Belgiji bio osuđen za ubistvo. 

Još brutalnije nastavili su kampanju tabloidi na današnjim naslovnim stranama te „Informer“ naziva KRIK Belivukovim omiljenim portalom koji je ispalio „prvi metak u predsednika i državu“ za kojim će uslediti rafali. „Alo“ na naslovnoj strani objavljuje tekst pod nazivom „Krik koljača i lažova“, a „Objektiv“ ide korak dalje pa naziva KRIK „mafijaško-koljačkim portalom“.

Od opasnog targetiranja našeg redakcije nisu se uzdržali ni predstavnici vladajuće stranke – poslanik Vladimir Đukanović rekao je da KRIK nije medij već ekspozitura, a ministarka pravde Maja Popović ocenila je KRIK-ov jučerašnji tekst kao „brutalni primer gnusnih laži u cilju pokušaja diskreditacije predsednika Vučića i njegove porodice i saradnika”.

KRIK je u tekstu, podsetimo, objavio Belivukov iskaz iz tužilaštva u kome je on tvrdio da se sastao sa Vučićem i da je predsednik od njega tražio različite usluge -– da kotroliše da navijači Partizana ne skandiraju protiv njega, ali i da spreči proteste protiv vlasti i omogući da se održi Parada ponosa. Vučić je juče demantovao Belivukove tvrdnje. 

U odbranu KRIK-a stala su oba novinarska udruženja – NUNS je ocenio da je ovakav odnos prema redakciji nedopustiv i da se novinarima crtaju mete na čelo. UNS takođe upozorava da je etiketiranje opasno po bezbednost novinara, dok Koalicija za slobodu medija ističe da su ovakve kampanje nedopustive i poziva nadležne institucije da učine sve što mogu da ih što pre zaustave. 

Podsetimo, KRIK je i u martu bio pod sličnim napadom iako je naša redakcija godinama pisala o klanu Veljka Belivuka i njegovim vezama sa vrhom države zbog kojih je ova opasna organizacija uspela da ojača.

Više detalja iz Belivukovog iskaza pročitajte ovde

Izvor: KRIK