Skoro tri meseca nakon što su javni servisi ostali bez upravnih odbora, REM konačno izabrao nove članove

Beograd, 13.07.2021. –

REM je danas – i to iz četvrtoga pokušaja! – uspeo da imenuje šest novih članova UO RTS-a, ali zato samo pet umesto šest članova UO RTV-a – za preostalo mesto moraće ponovo da bude raspisan konkurs. U UO RTV-a izabran i urednik portala koji je vodio hajku na novinara Nenada Živkovića

Deset meseci nakon što je raspisan konkurs za izbor novih članova upravnih odbora Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, te tri meseca nakon što je većini članova upravnih odbora RTS-a i RTV-a istekao mandat, Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) izabrao je na današnjoj sednici, i to iz četvrtog pokušaja, nove članove upravljačkih organa oba javna servisa.

Novi članovi Upravnog odbora RTS-a su: prof. dr Milivoje Pavlović, književnik i profesor univerziteta, Branislav Klanšček, producent, i Muharem Bazdulj, novinar, pisac i književni prevodilac, dok su mandat u UO obnovili Miroslav M. Nikolić, advokat, Branko Radun, istoričar i politički analitičar, i Ljiljana Đurđevac, politikolog.

Trebalo je da Savet REM-a izabere i šest novih članova Upravnog odbora RTV-a, ali je samo njih petoro dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu, dok će za jednog člana, kako nam je rečeno, biti raspisan novi konkurs.

Novi-stari članovi Upravnog odbora RTV-a su: Aleksandar Komnenović, dramski i audio-vizuelni umetnik, Borislav Pupavac, advokat, i Marko Ćalić, ekonomista, dok će se u UO RTV-a prvi put naći Valentin Mik, novinar, i Aleksandar Čupić, master inženjer menadžmenta i urednik više medija čiji je izdavač Open View iz Vršca. Među njima je i portal epancevo.rs (poznat po gaženju profesionalnih i etičkih normi, posebno u slučaju medijske hajke na pančevačkog novinara Nenada Živkovića, koju je osudio i Savet za štampu, koji je tom portalu izrekao devet javnih opomena tokom 2019. godine).

Lista kandidata utvrđena još 20. novembra

Judita Popović, članica Saveta REM-a, kaže za Cenzolovku da ne zna čime su novi članovi upravnih odbora zaslužili da budu na tako visokim funkcijama, te da odugovlačenje s njihovim izborom govori o tome koliko je ta funkcija značajna.

Savet REM-a je članove upravnih odbora birao među 64 kandidata – 16 za UO RTV-a i 48 za UO RTS-a.

Konkurs za članove upravnih odbora raspisan je još u septembru prošle godine, a lista kandidata utvrđena je 20. novembra. Savet REM-a je bio dužan da 15 dana posle objavljivanja liste kandidata izabere nove članove UO, dakle odmah posle 6. decembra.

Novi članovi, međutim, nisu izabrani ni do aprila ove godine, kada je istekao mandat za šest članova upravnih odbora RTS-a i RTV-a. Od tada je rad najvišeg upravljačkog tela onemogućen, pa samim tim i donošenje važnih odluka dve najveće medijske kuće.

Posledice neefikasnosti rada Saveta REM-a vide se na primeru RTV-a, koji trenutno nema generalnog direktora i direktora programa, a ni vršioce dužnosti na tim mestima, o čemu je Cenzolovka nedavno pisala.

REM-u i dalje nedostaje deveti član

Tokom aprila i maja održane su tri sednice na kojima nije bilo kvoruma za odlučivanje jer je Savet REM-a, kada je odlučio da je vreme da izabere nove članove UO javnih servisa, ostao sa sedam umesto sa devet članova. U decembru prošle godine Slobodan Cvejić je podneo ostavku, a u aprilu je preminuo Zoran Simjanović.

Ni Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine nije na vreme raspisao konkurs za izbor novog člana Saveta umesto Slobodana Cvejića (Milorad Vukašinović izabran je tek 20. maja), a kasni se i sa izborom novog člana koji će zameniti Zorana Simjanovića. Predložena su dva kandidata, razgovor sa njima obavljen je 30. juna, ali Skupština još nije na dnevni red stavila tačku o izboru novog člana Saveta REM-a.

REM-U SE BAŠ NIKUD NE ŽURI

Ništa efikasniji Savet REM-a nije bio ni kada je u pitanju odlučivanje o izdavanju dozvole za nacionalnu frekvenciju za radio-stanice, jer se na to čekalo – ni manje ni više nego dve godine! Dozvola za nacionalnu frekvenciju dodeljena je danas Kolorton Print d.o.o. Radio Cherry, a lista podnosilaca prijava utvrđena je 11. juna 2019, dok su razgovori sa kandidatima obavljeni dvadesetak dana kasnije. U trci za nacionalnu frekvenciju učestvovale su i stanice Radio 101, Radio S media, Radio Balkan i Nacionalni radio Puls Grocka.

Izvor: Cenzolovka