Medijska udruženja: Izmene Zakona o parničnom postupku će imati posledice po medije po modelu iz devedesetih

Beograd, 07.06.2021. –

Asocijacija Lokal pres, Fondacija Slavko Ćuruvija, Građanske inicijative, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštili su danas da su od Ministarstva pravde zatražili da hitno povuče Nacrt Zakona o parničnom postupku.

Kako se navodi u saopštenju „predviđene izmene su opasne, naročito po lokalne medije“, a ukoliko zakon bude usvojen u postojećem obliku, „posledice koje bi mogao imati po lokalne medije bi se mogle izjednačiti sa ozloglašenim Zakonom o informisanju iz 1998. godine“.

„U atmosferi u kojoj se mediji poslednjih meseci kontinuirano suočavaju sa takozvanim SLAPP tužbama, u kojima privatne kompanije bliske vlastima od njih potražuju višemilionske iznose zbog kritičkog izveštavanja, jedan ovakav zakon bi mogao da dovede do zatiranja lokalnih medija“, navodi se u saopštenju.

Ocenili su da je „očigledno da su tvorci zakona iz 1998. godine naučili kako da na perfidniji i manje direktan način efektno ponovo uspostave mehanizam za sistemsko gušenje medija“.

„Predložene izmene zakona sadrže rešenje prema kojem se strani u postupku onemogućava pristup sudu ako u roku od osam dana ne uplati celokupan iznos sudske takse, koji se po zakonu može kretati i do 97.500 dinara“, navodi se u saopštenju.

Novinarska udruženja navode da „to dovodi do situacije u kojoj ekonomski moćniji tužilac tuženog može sasvim finansijski da iscrpi već samim podnošenjem tužbe sa visokim tužbenim zahtevom, čak i u slučaju da njegov zahtev nema nikakvo pravno i činjenično utemeljenje“.

Naveli su da je veoma problematična i odredba o retroaktivnoj primeni zakona, prema kojoj bi se izmenjeni zakon, odmah po stupanju na snagu, primenjivao i na postupke koji su započeti po starom zakonu, a do tog trenutka nisu okončani.

Izvor: Danas