Gašić tužio KRIK, traži pola miliona dinara

Beograd, 09.05.2021. –

Direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić tužio je KRIK jer je objavio detalje prisluškivanih razgovora sa suđenja kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki u kojima se on spominje. Direktor BIA tvrdi da je zbog KRIK-ovog teksta doživeo psihičke i fizičke bolove, koje može namiriti sa pola miliona dinara odštete, ali i da bi sud trebalo da medijima „stavi do znanja da granice postoje i moraju da se poštuju“. Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović kaže da je redakcija posao obavila profesionalno i da se zbog toga ne plaši Gašićeve tužbe: u tekstu su prenete informacije sa suđenja, a Gašić je pozvan da objasni slučaj, što je on odbio.

Bratislav Gašić tužio je KRIK zbog vesti „Političke veze kruševačke kriminalne grupe: ’Gašić kod Jotke na kazanu’“ objavljene pre mesec dana u kojoj su preneti detalji sa suđenja poznatom kruševačkom kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki i njegovim saradnicima, koji su optženi za ubistva.

U sudnici su kao dokaz pušteni razgovori koje je tužilaštvo prisluškivalo, a u jednom od njih se čuje optuženi član grupe Saša Zoraja kako kaže da Jotić ne mora da brine za svoju bezbednost jer je „Bratislav Gašić kod njega na kazanu“. Ovaj izraz u kriminalnom rečniku znači primanje novca od nekoga.

Gašić tvrdi da je novinarka KRIK-a Milica Vojinović u tekstu iznela „zlonamernu interpretaciju prisluškivanog razgovora čime mu je direktno povredila ugled i čast“. Osim nje, tužio je i glavnog urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića.

On u tužbi demantuje da je bio na platnom spisku Jotića i tvrdi da KRIK pokušava da ga napadne preko kriminalaca jer je na jednoj od najvažnijih funkcija u državi, kao i zbog toga što se bori protiv organizovanog kriminala.

Direktor BIA-e navodi da je zbog teksta KRIK-a proživeo stres, da oseća psihičke i fizičke tegobe iako je pre toga bio potpuno zdrav čovek. Zbog ovoga traži da mu se isplati pola miliona dinara kako bi namirio bolove.

Gašić kaže i da sud treba da reaguje preventivno protiv medija tako što će im „staviti do znanja da granice postoje i moraju da se poštuju“.

Urednik KRIK-a kaže da se redakcija ne plaši Gašićeve tužbe.

„Posao smo uradili profesionalno – objavili smo samo činjenice sa suđenja i čak smo objavljivanje vesti odložili za jedan dan kako bismo pokušali da stignemo do Gašića za komentar. On, međutim, za KRIK nije želeo da objasni zbog čega kriminalci o njemu govore na ovakav način“, kaže Dojčinović, „Ono što je poražavajuće je to što predstavnici vlasti u Srbiji sve više tuže medije iako to nije nešto što je prikladno za države koje za sebe tvrde da su demokratske.“

Podsećamo da je KRIK zbog istinitog i nezavisnog izveštavanja često pod napadima i pritiscima predstavnika vlasti i njima bliskih ljudi i tabloida. Osim medijskih kampanja koje novinarima KRIK-a stavljaju mete na čela, pritisci se vrše i sudskim tužbama u zemlji i inostranstvu.

Izvor: Cenzolovka