Beogradskim medijima dva miliona dinara, jedan tek osnovanoj televiziji

Kragujevac, 04.05.2021. –

Narodna stranka u Kragujevcu upravo saopštila da je svojevremeno pozdravila prvi konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja koji je u Kragujevcu, nakon šestogodišnjeg ignorisanja te zakonske obaveze, napokon raspisan ove godine.

Narodnjaci su pritom podsetili da su blagovremeno upozoravali na moguće zloupotrebe u raspodeli budžetskih para namenjenih medijima, te da se ovih dana pokazalo da su, s tim u vezi, bili u pravu.

– Naše sumnje su, nažalost, bile opravdane te danas, analizirajući dobitnike sredstava iz javno dostupne dokumentacije, možemo da vidimo su dva miliona dinara, odnosno po milion dinara jednom i drugom, što je 22 odsto od ukupno predviđene sume, dodeljena na prvi pogled manje poznatim medijima iz Beograda. Ono što je problem i šta tražimo od nadležnih da javno saopšte, jeste da li je vlasnik i direktor Preduzeća za informisanje INFO 24 Media d.o.o. Beograd-Vračar zapravo i glavni i odgovorni urednik medija TV SUPER SAT Marko Aćimović? Tražimo od nadležnih da objave građanima Kragujevca da li su ta dva medija pravno povezani, pita Narodna stranka u Kragujevcu, uz potpitanje: „Prema kom kriterijumu je dodeljen novac televiziji SUPER SAT, koja je u registar medija upisan svega nekoliko dana pre objavljivanja javnog poziva kragujevačke lokalne samouprave?“.

– Dobitnik jednog miliona dinara građana Kragujevca u javnosti je poznat i po tome što je pravio kopije internet portala nezavisnih medija – Južne vesti, Kolubarske i Ozonpress – tačnije malog broja medija na čijim sajtovima može da se pročita i kritički sadržaj prema vlastima. Na kopiranim sajtovima, koji su imali identičan naziv, vizuelni izgled i duge karakteristike originala, objavljivani su prorežimski sadržaji. Da li to znači da ćemo u Kragujevcu dobiti naprednjačku kopiju nekog lokalnog i nezavisnog medija? – pitaju se šumadijski narodnjaci.

Iz ovogodišnjeg gradskog budžeta za sufinansiranje medijskih sadržaja u Kragujevcu izdvojeno je tek devet miliona dinara, odnosno višestruko manje nego u Nišu na primer.

U minulih šest godina u Kragujevcu konkursi za sufinansiranje medijskih sadržaja nisu raspisivani, a sav novac iz budžeta namenjen informisanju eksluzivno je dodeljivan podržavljenoj Radio-televiziji Kragujevac.

Ostali kragujevački mediji su na izdisaju. Jedini štampani mediji u Šumadiji, „Kragujevačke novine“, koji je nedeljnik, već duže zbog besparice izlazi svake druge sedmice.

Podsetimo da je predstavnik UNS-a, kragujevački novinar Ljubiša Obradović podneo ostavku na članstvo u Komisiji za dodelu novca za sufinansiranje medijskih sadržaja, koji je za tu namenu izdvojen iz gradskog budžeta u Kragujevcu.

Obradović se povukao iz rečene komisije zbog toga što su u njoj o raspolaganju novcem kragujevačkih poreskih obveznika, s obzirom da su bili u većini odlučivali ljudi koji nisu iz Kragujevca, već iz Niša.

Godinama iščekivana raspodela novca za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja u Kragujevcu realizovana je po već uhodanom naprednjačkom maniru, prema kom novac poreskih obveznika u jednoj lokalnoj zajednici dobijaju mediji čiji su vlasnici naprednjački ili kadrovi bliski SNS-u, koji nemaju nikakve veze sa sredinom iz koje su dobili novac, niti će u njoj da informišu građane.

Mediji u Kragujevcu ni posle ovogodišnjeg konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja neće biti u mnogo boljem položaju no ranije. Naprotiv, predstoji im nastavak borbe za preživljavanje.

Izvor: Danas