Šef OEBS u Srbiji: Pomoći ćemo oko izmena Zakona o javnom informisanju

Beograd, 27.04.2021. –

Šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu izjavio je danas da će ta organizacija pomoći Vladi Srbije u pripremi izmena Zakona o javnom informisanju i medijima, a istakao je da je najvažnije da taj proces bude transparentan i inkluzivan.

Bratu je danas posetio Udruženje novinara Srbije i sa predsednikom Vladimirom Radomirovićem razgovarao o medijskoj situaciji u zemlji i aktivnostima OEBS u oblasti zaštite novinara, saopštio je UNS.

Radomirović je izrazio zabrinutost zbog najave ministarke kulture i informisanja Maje Gojković da zakonom treba definisati pojam novinara i dodao da bi pokušaj države da određuje ko je novinar predstavljao ugrožavanje slobode medija i novinarskog posla.

Bratu je izrazio zadovoljstvo što je UNS ostao u Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara i dodao da je važno da se o problemima bezbednosti novinara razgovara sa predstavnicima vlasti, dodaju u tom udruženju.

On je pohvalio istraživanje novinarke Jelene Petković o ubijenim i otetim novinarima na Kosovu i Metohiji, koje je objavio UNS, kao i angažovanje UNS da u saradnji sa drugim novinarskim udruženjima iz Beograda i Prištine o tim zločinima bude obaveštena Evropska federacija novinara, navodi se u saopštenju.

Izvor: N1