BIRODI: REM ponovo nije dostavio podatke o nadzoru nad izveštavanjem emitera

Beograd, 24.04.2021. –

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas da im Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ponovo nije dostavilo bazu monitoringa izveštavanja emitera, uz objašnjenje da se ti podaci prikupljaju i obradjuju putem namenskog programa, za koji je potrebno pravo korišćenja.

BIRODI navodi da su tražili bazu podataka u mašinski čitljivom formatu, a ne pristup programu kojim se vrši monitoring, kako je REM obrazložio u svom odgovoru Povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

REM već četiri godine tvrdi da ne može da nam da aplikaciju iako to nikada nismo tražili… Sve vreme tražimo ono što svaka aplikacija ima i što je plod rada institucije… Argument da aplikacija nema mogućnost ‘izvoza’ podataka u mašinski čitljiv format je samo izgovor za uskraćivanje prava koja su gantovana Ustavom Srbije i zakonom“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je zabrinjavajuće što je REM svoju obavezu prema Povereniku izvršio sa zakašnjenjem od 40 dana, „tek nakon što su predstavnici nevladine organizacije zapretili štrajkom glađu, uz obraćanje Delegaciji EU u Srbiji, Predsedništvu Srbije i novinarskim udruženjima“.

Izvor: Danas