Na sastanku premijerke i radne grupe za zaštitu novinara predstavljen portal bezbedninovinari.rs.

Beograd, 23.04.2021. –

Premijerka Ana Brnabić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković danas su održale redovan mesečni sastanak sa Radnom grupom za bezbednost i zaštitu novinara na kojem se razgovaralo o ujednačavanju sudske prakse u postupcima koji se vode povodom ugrožavanja bezbednosti novinara, saopšteno je iz Vlade.

Na sastanku je predstavljen i novi portal bezbedninovinari.rs.

Na sastanku, kom je prisustvovao i predstavnik Vrhovnog kasacionog suda, ukazano je da treba da se nastavi dijalog sa tim sudom o tome.

„Predstavnik Misije OEBS-a u Srbiji predstavio je najvažnije rezultate Analize koju je Misija podržala, a koja sadrži mišljenje profesora Zorana Stojanovića sa predlozima za izmenu Krivičnog zakonika kojima bi se obezbedila sveobuhvatna zaštita novinara“, saopšteno je iz Vlade.

Dodaje se da će ta pitanja biti razmatrana u okviru daljih izmena Krivičnog zakonika.

Rečeno je i da će na portalu bezbedninovinari.rs biti objedinjeni svi podaci o kontakt tačkama za prijavljivanje ugrožavanje bezbednosti novinara i medijskih radnika, u tužilaštvima i policijskim upravama.

Zamenik Republičkog javnog tužioca Branko Stamenković kazao je da je u martu ove godine tužilaštvo formiralo šest predmeta u vezi sa ugrožavanjem bezbednosti novinara, što je manji broj u odnosu na prethodna dva meseca.

Današnji sastanak započeo je minutom ćutanja u znak sećanja na 16 preminulih radnika RTS-a, koji su stradali 23. aprila 1999. godine u NATO bombardovanju zgrade RTS-a.

Sledeći sastanak premijerke i ministarke kulture i informisanja sa Radnom grupe biće održan 28. maja.

Izvor: Danas