Tužilaštvo: Uhapšen i osumnjičeni za podstrekivanje napada na Daška Milinovića

Novi Sad, 18.04.2021. –

Pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu vodi se postupak protiv tri osobe osumnjičene za napad na novosadskog voditelja Daška Milinovića, saopštilo je tužilaštvo.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom 021.rs, M.E. (31), iz Beograda, osumnjičen je za podstrekivanje na nasilničko ponašanje, a U.S. (25) i N.K. (24) iz Surčina za krivično delo nasilničko ponašanje u saizvršilaštvu za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

„Osumnjičenima U.S. i N.K. stavlja se na teret da su u petak 16. aprila, u Novom Sadu, u jutarnjim časovima, ispred Osnovne škole „Vasa Stajić“ prišli novinaru i voditelju Dašku Milinoviću, te ga je U.S. poprskao biber-sprejom u lice, dok mu je N.K. zadao tri udarca metalnom palicom u levu podlakticu, usled čega je Milinović lakše povređen. Na to ih je podstrekao M.E, ponudivši im novčanu nagradu za napad i povređivanje Milinovića“, navode u tužilaštvu.

U.S. i M.E. su uhapšeni u petak, te im je, po odobrenju tužioca, određeno zadržavanje do 48 časova, a u subotu su saslušani u tužilaštvu.

Nakon saslušanja, na osnovu predloga tužioca, Osnovni sud u Novom Sadu im je odredio pritvor. U.S. je pritvor određen zbog bojazni da bi ostankom na slobodi mogao da nastavi sa vršenjem krivičnih dela, a M.E. zbog mogućeg uticaja na svedoke i saizvršioce, kao i zbog bojazni da bi mogao da nastavi sa vršenjem krivičnih dela.

N.K. je u bekstvu i za istim se intenzivno traga.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu će u daljem toku postupka prikupiti sve dokaze i preduzeti sve potrebne dokazne radnje radi donošenja javnotužilačke odluke, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena“, navode iz tužilaštva.

Podsećamo da je za ponedeljak najavljen protest „Novi Sad protiv fašizma“. Mada se u pozivu ne navodi, može se pretpostaviti da je povod za protest napad na Daška Milinovića. Više o tome OVDE.

Izvor: Cenzolovka