Odložena sednica Saveta REM-a: Članovi upravnih odbora javnih servisa neće biti izabrani u zakonskom roku

Beograd, 15.04.2021. –

Naredna sednica je zakazana za 23. april, ali je pitanje da li će članovi Saveta REM-a izabrati svih 12 članova kojima ističe mandat. Ukoliko se to ne desi, sledi novi konkurs, kaže za Cenzolovku Olivera Zekić

Članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na današnjoj sednici nisu izabrali nove članove upravnih odbora javnih servisa – Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV), jer nisu imali kvorum za glasanje.

Procedura je takva da se članovi UO javnih servisa biraju dvotrećinskom većinom od ukupnog broja članova Saveta REM-a. Većina danas nije obezbeđena, jer je od sedam članova, koliko ih Savet trenutno ima, bilo prisutno njih pet.

Lista kandidata utvrđena pre dva meseca

Današnjoj sednici, zbog zdravstvenih razloga, nije prisustvovao zamenik Saveta Goran Petrović. Savet je ostao i bez člana Zorana Simjanovića, koji je preminuo pre nekoliko dana. Članovi Saveta su na današnjoj sednici održali komemoraciju preminulom kolegi.

Inače, zbog epidemiološke situacije, prisustvo sednici nije bilo dozvoljeno predstavnicima medija, već je naša novinarka zamoljena da sačeka završetak sednice i izjavu predsednice Saveta REM-a Olivere Zekić.

Olivera Zekić je za Cenzolovku rekla da je namera Saveta bila da u zakonskom roku, do 18, odnosno 19. aprila, izabere nove članove upravnih odbora RTS-a i RTV-a, ali da to zbog bolesti članova Saveta nije bilo moguće.

Na pitanje zbog čega sednica nije ranije održana, s obzirom na to da je javni poziv za nove članove upravnih odbora objavljen krajem septembra 2020. godine, a lista kandidata utvrđena dva meseca kasnije, Olivera Zekić je odgovorila da su članovi Saveta imali druge teme na dnevnom redu. Dodala je da će prolongiranje izbora članova UO napraviti problem javnim servisima.

„Međutim, gledaćemo da to što pre završimo. Zakazali smo narednu sednicu za 23. april. Ipak, pitanje je da li ćemo na narednoj sednici uspeti da izaberemo po šest članova upravnih odbora RTS-a i RTV-a, jer postoji mogućnost da se tokom pet krugova tajnog glasanja ne usaglasimo“, objasnila je predsednica Saveta REM-a.

U tom slučaju sledi novo odlaganje. Prema proceduri, raspisuje se novi konkurs koji traje mesec dana. Aktuelna lista za šest članova UO RTS-a sadrži 48 kandidata, dok će se za šest mesta u Upravnom odboru RTV-a nadmetati 16 prijavljenih.

Različita tumačenja mandata članova UO RTS

Komentarišući različita tumačenja propisa u vezi sa trajanjem mandata članova UO RTS-a – da li se mandat završava pet godina nakon imenovanja od strane članova Saveta REM-a ili danom održavanja konstitutivne sednice, o čemu je Cenzolovka pisala, Olivera Zekić je rekla da mandat novim članovima UO RTS-a ne počinje kada ih imenuje Savet, već kada istekne mandat članovima prethodnog sastava UO, i zaključila da je to jedino pravno tumačenje.

Podsetimo, članica Saveta REM-a Judita Popović tvrdila je da je mandat šest aktuelnih članova Upravnog odbora RTS-a istekao u januaru, što znači da oni nisu mogli da biraju direktora, a ne 18. aprila kada je održana konstitutivna sednica novog Upravnog odbora RTS-a.

Inače, Savet Regulatora je od decembra prošle godine radio u nepotpunom sastavu – sa osam umesto sa devet članova, jer je Slobodan Cvejić podneo ostavku, a trenutno je u toku konkurs u Skupštini Vojvodine, koja predlaže dva kandidata.

Rok za dostavljanje predloga Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine je 21. april, a nakon što Odbor utvrdi listu kandidata, izbor člana Saveta Regulatora stavlja se na dnevni red prvog narednog zasedanja Narodne skupštine.

Izvor: Cenzolovka