“Millennium team” tužio i JUGpress, ali za 200.000 evra

Leskovac, 06.04.2021. –

Kompanija ”Millennium team” iz Beograda tužila je osnivača Regionalne informativne agencija JUGpress NVO Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije i glavnu i odgovornu urednicu Ljiljanu Stojanović zbog objavljivanja izveštaja sa press konferencija lidera Narodne stranke Vuka Jeremića koje je održao u Leskovcu i Vranjskoj Banji, prenosi ta agencija.

”Millenijum team” do sada nije poslao redakciji JUGpressa nikakav demantij niti reakciju na izveštaje sa ove dve konferencije za novinare.
Regionalnu informativnu agenciju JUGpress, koja je doslovce, sa citatima, prenela ono što je o kupovini jednog od hotela u Vranjskoj Banji rečeno na press konferenciji, ova kompanija je tužila zbog teksta pod nazivom “Jeremić: Vrh režima preko Milenijum tima otima i Vranjsku Banju” koji je objavljen 6. februara 2021. godine .

Druga tužba je zbog teksta “Jeremić: Rat korupciji” koji je objavljen 20. februara 2021 godine i itirane su izjave političara o kupovini i iznajmljivanju nekadašnje zemlje “Plantaže” kod Leskovca.

I prvi i drugi tekst su izveštaji sa press konferencija, u Vranjskoj Banji Vuka Jeremića, u Leskovcu Jeremića i potpredsednika Narodne stranke Mikija Alaksića koje su pratili i drugi lokalni mediji.

”Millenijum team” nije tužio druge lokalne medije u Leskovcu niti centralne medije koji su preneli izveštaj s aove press konferencije već samo JUGpress.

Zanimljivo je i da nisu tužili ni Jeremića i Aleksića zbog onoga što su rekli već JUGpress koji je, kao i drugi mediji, preneo veran izveštaj sa konferencije za novinare, što može da se proveri i sa objavljenog TV snimka dogadjaja.

– Napominjemo da ”Millenijum team” doo do danas nije demantovao ni jednu od informacija niti je zatražio od Regionalne informativne agenciji JUGpress” da njihovu priču javno objavi. Takva vrsta
reagovanja je inače svojstvena najuspešnijim i najuglednijim komapnijama u svetu, jer im je od velike važnosti da svoj ugled i imidž grade pred građanima u čijim lokalnim sredinama nameravaju da posluju – ocenjuju u JUGpressu.

Zanimljivo je i da se nedavno jedan od direktora ”Millenijum teama” Ivan Bošnjak, koji se navodi i u tužbi, u mjelu napisao da mu je “drago da se interesujete za naše planove vezane za investiciju na teritoriji grada Leskovca”.

”Millenijum team” optužuje JUGpress da objavljivanjem ova dva izveštaja sa press konferencija Narodne stranke utiče “pogubno na krhku ekonomsku stabilnost” kao i nanošenje štete ugledu kompanije pa zato traži nadoknadu od po 100.000 evra po objavljenom tekstu.

Za dva teksta je ta tražena nadoknada od 200.000 evra što pravnici koji se bave medijskom sferom i dobri poznavaoci prilika u medijima ocenjuju kao očiglednu i sasvim jasnu nameru da se izvrši pritisak na
Regionalnu informativnu agenciju JUGpress a da je krajnji cilj njeno gašenje.

Smatraju i da ova tužba treba da bude opomena drugim malobrojnim nezavisnim lokalnim medijima da paze šta rade i da dobro razmisle da li će da izveštavaju sa press konferencije opozicionih stranaka i političara i prenose njihove izjave.

Regionalna informativna agencija JUGpress je osnovana pre tačno 15 godina (2006. godine) i svoju profesionalnu i nezavisnu uredjivačku politiku nije menjala zbog čega je imala ozbiljne pritiske i pretnje svih ovih godina.

Izvor: Vranjske