“Reporteri bez granica” pozivaju nadležne da reaguju na opasnu kampanju protiv “Južnih vesti”

Niš, 01.04.2021. –

Međunarodna organizacija “Reporteri bez granica” i Koalicija za slobodu medija osudili su nastavak opasne kampanju blaćenja Južnih vesti i glavne urednice tog medija Gordane Bjeletić, a povodom najnovijih natpisa na lažnom sajtu Južnih vesti. Nakon tog teksta i, kako primećuju iz domaćih udruženja i svetske organizacije, diskriminatorskog ponašanja gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, kampanja je postala agresivnija.

Skoro 2 meseca je prošlo od kako se pojavio sajt koji imenom, dizajnom, logoom i bojama podseća na Južne vesti, a na tom portalu od početka su na naslovnoj strani natpisi u kojima se napadaju prave Južne vesti.

Cilj najnovijeg teksta na tom sajtu, kako tumače domaća i strana medijska udruženja, jeste blaćenje Južnih vesti i uredništva tog medija.
“Reporteri bez granica” osuđuju opasnu kampanju blaćenja koja cilja Južne vesti i njihovu glavnu urednicu Gordanu Bjeletić. Lažni sajt Južnih vesti, stvoren ranije radi diskreditacije nezavisnih medija, objavljivao je laži, uvrede, manipulisane fotografijama i preteće komentare – naglašavaju iz ove Međunarodne organizacije.

Agresivna kampanja protiv Bjeletićeve i medija čiji je ona urednik, kako ističu iz “Reportera bez granice” i Koalicije, usledila je nakon što su prave Južne vesti ukazale na diskriminatorsko ponašanje gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, koja je rekla da “neće više davati nikakve izjave za medije koji dodatno komentarišu te izjave”.

Stranica “blizanac” postala je agresivnija nakon što su lokalni zvaničnici zapretili novinarima Južnih vesti i odbili da odgovore na njihova pitanja – ističu iz “Reportera bez granica”.

Zato iz te međunarodne organizacije pozivaju srpsku vlast da istraži pritužbe Južnih vesti i traže od ministarke kulture Maje Gojković da podrži novinare.

Osude napada na redakciju Južnih vesti stižu i od Koalicije za slobodu medija, oko koje su okupljeni Asocijacija medijaAsocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Koalicija oštro osuđuje crtanje mete glavnoj i odgovornoj urednici Južnih vesti Gordani Bjeletić koju lažni portal optužuje da “laže i manipuliše informacijama” i “ima zadatak da sruši Srpsku naprednu stranku sa vlasti u Nišu” – naglašavaju u saopštenju.

Sporni tekst koji se pojavio na lažnom portalu Južnih vesti, kako je za N1 rekao pravnik Rade Đurić, moguće je i treba ga dovesti u vezu sa izjavom gradonačelnice Niša i to pre svega sa aspekta posledica koje može da izazove.

Ukoliko takvi tekstovi optužuju novinare pravih Južnih vesti, izazivaju određene teže posledice kakve su krivična dela, pre svega mislim na verbalne pretnje, ugrožavanje sigurnosti… Onda je neophodno da nadležni organi povežu i tu vrstu događaja – kaže Đurić.

Medijska udruženja ističu i da slučaj “lažnih” Južnih vesti nije usamljen, te da su se i ranije pojavljivali nekredibilni mediji, bez impresuma, kontakta i označenih vlasnika, kao i da takvi sajtovi niču svakodnevno sa jedinom svrhom da vode orkestriranu kampanju protiv zacrtanih neistomišljenika.

Svedoci smo da se tabloidne hajke i diskreditacija nezavisnih novinara nastavljaju svakodnevno u Srbiji, pa i uz pomoć ovakvih alata. Time postaje jasno da država nije stvarno zainteresovana za dijalog i saradnju sa novinarskom profesijom, kako bi zaštitila novinare i pružila im sigurnost i uslove za rad, već joj je cilj da utiša i isključi sve kritičke glasove koji u zemlji još postoje – upozoravaju iz medijskih udruženja.

Podsećaju i da su krađom identiteta Južnih vesti prekršeni i zakoni i propisi Srbije.

Kako je moguće da ovaj medij i dalje radi i kako nije trpeo posledice, pa ni nakon što su protiv odgovornih lica podnete dve tužbe? – pitaju iz medijskih udruženja.

Iz Koalicije za slobodu medija ukazuju da su i u prošlosti novinari uspevali da otkriju vlasnike domena i da određene slične sajtove povežu sa ljudima bliskim vlastima, ali da takve procese nikada nije pokrenula, niti vodila država.

Prave Južne vesti, kako ističe glavna i odgovorna urednica tog medija Gordana Bjeletić, ostaju posvećene profesionalnom novinarstvu i posle najnovijih napada.

Branićemo se kao i od svih ranijih pritisaka i napada tako što ćemo pre svega nastaviti da radimo svoj posao. Svakako bi bio olakšan pukom primenom važećih zakona i reakcijom pravosudnih organa po prijavama koje smo podneli. Kako god da bude, ne odustajemo i ostajemo posvećeni profesionalnom novinarstvu. Čitaocima i kolegama zahvaljujemo na velikoj podršci – istakla je Bjeletićeva. Inače, početkom februara pojavio se sajt www.južnevesti.info sa istim imenom i logoom koji godinama imaju prave Južne vesti. Novonastala kopija podseća na prave Južne vesti i dizajnom i bojama, ali ne i načinom na koji izveštavaju njeni novinari.

Izvor: Južne vesti