Pašalić: Solidarnost novinara uslov za njihov bolji položaj

Beograd, 31.03.2021. –

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je danas sve medije u Srbiji da se obrate toj instituciji ukoliko imaju primedbe na rezultate konkursa za sufinansiranje medijskih projekata koje organizuju lokalne samouprave, gradske ili republičke vlasti.

Kako je saopšteno, Pašalić je naveo da je to jedan od načina na koji Zaštitnik građana može da doprinese unapređenju položaja predstavnika ove profesije.

“Zaštitnik građana insistira na poboljšanju socio-ekonomskog položaja novinara od početka izrade jedinstvene platforme za zaštitu novinara, u kojoj će pored napada i pretnji biti beleženi i ovakvi pritisci. To je najznačajnije pitanje jer za sobom povlači mnoga druga”, rekao je Pašalić.

Na onlajn debati povodom predstavljanja istraživanja “Percepcije socio-ekonomskog položaja novinara i medijskih radnika u Vojvodini” koju je izradilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Misije OEBS u Srbiji, Pašalić je rekao da Zaštitnik građana može da reaguje u slučajevima primedbi na rezultate konkursa za medijsko sufinansiranje, jer to po zakonu spada u red njegovih nadležnosti.

Pašalić kaže da je druga tema koja je vrlo značajna međusobna solidarnost novinara, koja će se pokazati uskoro kada jedinstvena platforma koja se izrađuje sa medijskim udruženjima i sindikatima počne sa evidentiranjem napada i pritisaka na novinare preuzevši praktično baze od onih koji te evidencije imaju.

Zaštitnik građana je naveo da socio-ekonomski položaj i solidarnost novinara govore o suštinskom problemu, a to je strah novinara da se organizuju i pristupe sindikatima i strah da sindikalno deluju kako bi poboljšali svoj socio-ekonomski položaj.

“Treća tema koja je sa stanovišta zaštite novinara važna Zaštitniku građana su napadi na novinarke koji su najčešće mizogino i seksistički obojeni, sa ciljem da se ta osoba uvredi i povredi”, rekao je Pašalić.

Naglasio je da takvi napadi nisu usmereni na ukazivavanje ili kritikovanje nečega što bi moglo biti predmet kritike, već za cilj imaju uvredu osobe po rodnoj osnovi.

Izvor: RTV