Koalicija za slobodu medija upozorava na problem plagiranih Južnih vesti

Beograd, 31.03.2021. –

Početkom februara taj sajt se pojavio na adresi www.južnevesti.info i predstavlja očigledan plagijat već dobro poznatog lokalnog medija iz Niša Južnih vesti.

Jedino što se razlikuje na ova dva sajta je sadržaj, jer plagirane Južne vesti ne izveštavaju u javnom interesu, niti poštuju Kodeks novinara Srbije, već su deo propagandne mašinerije postavljene od strane aktuelne vlasti, koja služi za diskreditovanje novinara i neistomišljenika, ističe se u saopštenju NUNS.

Koalicija je osudila crtanje mete glavnoj i odgovornoj urednici Južnih vesti Gordani Bjeletić, koju lažni portal optužuje da „laže i manipuliše informacijama“ i „ima zadatak da sruši Srpsku naprednu stranku sa vlasti u Nišu“.

Agresivna kampanja protiv Bjeletić usledila je nakon ukazivanja pravih Južnih vesti na diskriminatorsko ponašanje gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, koja je rekla da „neće više davati nikakve izjave za medije koji dodatno komentarišu te izjave“.

„Ovo nije prvi put da u internet prostoru Srbije vidimo pojavu nekredibilnih medija, bez impresuma, kontakta i označenih vlasnika. Ovakvi sajtovi niču svakodnevno i njihova jedina svrha je orkestrirana kampanja protiv targetiranih neistomišljenika. Tim kampanjama oni crtaju mete i ugrožavaju bezbednost građana Srbije i tako postaju širi bezbednosni problem, ne samo novinarski“, ističe se u saopštenju.

Ističe se da su krađom identiteta već dobro poznatog medija prekršeni i zakoni i propisi Srbije, pa je pitanje, „kako je moguće da ovaj medij i dalje radi i kako nije trpeo posledice, pa ni nakon što su protiv odgovornih lica podnete dve tužbe“.

Izvor: Danas