Novinarka Verica Marinčić praćena i zastrašivana ispred njene kuće i na poslu

Beograd, 22. jun 2019. godine –

Napadač je, kaže Verica Marinčić za Cenzolovku, najpre pokušao da je polije vodom, a onda se u ulici u kojoj živi na nju zaleteo motorom i skrenuo u poslednjem trenutku.

Verica Marinčić, novinarka portala Inđija kafe, napadnuta je, praćena i zastrašivana u ulici u kojoj živi i na radnom mestu. Ona je juče policiji prijavila pretnje i pritiske koji su usledili posle nedavnog objavljivanja foto-vesti na Fejsbuk stranici tog portala.

Identitet osobe koja ju je napala poznat je Verici Marinčić i redakciji Cenzolovke.

Pretnje, praćenje, zastrašivanje

„Sve je počelo od te vesti, kada smo 18. juna objavili fotografiju bahato parkiranog automobila ispred jedne pekare, ovde u Inđiji“, priča za Cenzolovku Verica Marinčić. 

„Vlasnik se sam prepoznao i oglasio. Pisao nam je i u inboks, pisao kako smo divni i zlatni. Kasnije me je video u gradu, dok je sedeo u jednom kafiću. Pokušao je da me polije vodom. Onda je seo na svoj motor i projurio tik pored mene, nisam sigurna da li me je zaista zakačio retrovizorom, ali osetila sam udarac po ramenu. Pratio me je. Ušao je u ulicu u kojoj živim i ispred moje kuće se zaleteo prema meni, da bi u poslednjem trenutku naglo skrenuo.“

Novinarka je pokušala da u Opštini dođe do video-snimaka incidenta, s obrazloženjem da su joj potrebni za pokretanje postupka, ali se, kako kaže, tamo nisu ni udostojili da joj odgovore. 

Ona sumnja u namere lokalnih vlasti i tvrdi da je osoba koja je prati redovni svečani gost na događajima i priredbama koje organizuje inđijska opština. Prema njenim rečima, tek je u policiji naknadno saznala da je moguće da su kamere samo „fizički prisutne“ na ulicama, ali da zapravo ništa ne snimaju.

U međuvremenu, isti muškarac je nastavio da uhodi inđijsku novinarku. Potražio ju je u prodavnici u kojoj radi, bio je i kod koleginice da se raspita o smenama. Kada se pojavio, samo je zatražio čokoladicu.

„Podučen je, očigledno zna šta bi trebalo da uradi da bi me zastrašio. Zna gde radim, zna gde živim. Nisam sigurna kad i šta može da mi se desi“, kaže Verica Marinčić. Na kraju je slučaj prijavila policiji, napravljen je zapisnik, obaveštena je cela vertikala MUP-a i sada je, kako kaže Verica Marinčić, na redu tužilac.

Ova novinarka bila je i ranije izložena otvorenim pretnjama. 

Dok iz Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbijezahtevaju da policija utvrdi sve okolnosti incidenta u kojem je vozač motora nasilničkom vožnjom ugrozio bezbednost Verice Marinčić, pravnici smatraju da je od velike važnosti da se ovakvi slučajevi prijave policiji.

Rade Đurić, pravnik i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, za Cenzolovku ističe potrebu da zvanično prijavljivanje pretnji istražnim organima mora postati praksa:

„Ne govorim ovde samo o poslednjem slučaju u Inđiji, već i o drugim sličnim slučajevima napada na novinare. Bez prijava, ti ljudi koji napadaju novinare nisu zapisani nigde u sistemu, oni ostaju na slobodi, i dalje predstavljaju moguću pretnju.“ 

Na pitanja kako novinarku zaštititi posle prijavljivanja ovog napada, on kaže da su sada na redu tužilaštvo i policija, za koju smatra da mora da povede više računa o ovakvim slučajevima.

„Ovde ne mislim na klasičnu procenu bezbednosti, već prosto na stav lokalnih policajaca kojima su poznati i novinarka i osumnjičeni i znaju šta mogu da očekuju“, kaže Đurić.

Sličan scenario i prošle godine

O strahu koji novinari doživljavaju u ovakvim i sličnim situacijama Verica Marinčić već je govorila u martu ove godine, u kratkom filmu u produkciji Slavko Ćuruvija fondacije

Film je zapravo reakcija na pretnje i ucene kojima je, zbog svog novinarskog rada, bila izložena prošle godine. 

Portal Inđija kafe je, naime, 25. juna 2018. objavio snimak automobila koji prolazi kroz crveno svetlo. Po scenariju vrlo sličnom onome što se sada u Inđiji događa sa Vericom Marinčić, vozač tog automobila pronašao je novinarku, preprečio joj put i javno joj uputio niz pretnji i uvreda. 

Nekoliko dana kasnije ponovo ju je uhodio i kružio oko nje u svom vozilu.

„Svaki put kada te napadaju, napadaju ispred kuće, da pokažu da znaju gde živiš i da nisi siguran nigde“, rekla je Verica Marinčić za Slavko Ćuruvija fondaciju.

Već 13. jula 2018. na tom lokalnom portalu osvanuo je vrlo sumnjiv komentar na jedan izveštaj s koncerta. Čudno je to što je taj komentar potpisan mejl adresom upravo novinarke Verice Marinčić i to što su administratori sajta utvrdili kako je komentar poslat sa IP adrese Opštinske uprave u Inđiji. 

Novinarka je tada je za VOICE izjavila da je šokirana zloupotrebom njenog imena i adrese.

Pored toga, na zvaničnoj Fejsbuk stranici Opštinske uprave Verica je napadana i vređana. Na društvenim mrežama nisu prezali ni od toga da vređaju i njenu pokojnu majku. 

Izvor: Cenzolovka