Aktivista kome je zapaljen auto: Porodica uplašena, moram da ostavim novinarstvo

Beograd, 02. jun 2019. godine –

Da li je onaj ko je benzinom zapalio i potpuno uništio automobil aktiviste Dušana Ostojića iz Aleksinca – uspeo u svom naumu? Ostojić za N1 kaže da će novinarstvo, kojim se bavio iz hobija, gotovo sigurno ostaviti, jer mu je poruka, upućena spaljivanjem automobila, potpuno jasna.

Da li je moguće da je četrdesetogodišnjem aktivisti iz Aleksinca automobil zapaljen zbog toga što je pisao o temama poput krađe beba, lokalnim slučajevima korupcije i kriminala, pitanje je koje sebi, ali i Ostojiću, postavljaju komšije koje ga poznaju, Poslednje čime se bavio je žestoka borba protiv uništavanja drvoreda u centru Aleksinca, za koje je javnost Srbije bila obaveštena zahvaljujući, pre svega, njegovim objavama.

„Moja ćerka ima šest-sedam godina i kad je videla auto bila je potpuno iznenađena. Ona kaže – tata, ja sam mislila da si ti auto popravljao, ali kad sam videla unutra, vidim da je potpuno izgoreo. Pita me – zašto… Sin je malo stariji pa ume da prikrije ali vidim da se i on uplašio, pitao me je kome sam se zamerio i da li će pronaći ko je zapalio… Pa onda žena kaže šta mi je sve ovo trebalo da ih dovodim u ovakvu situaciju, a zatim roditelji kažu – jel smo ti lepo pričali, sad ćeš ti da isteruješ neku pravdu“, kaže Dušan Ostojić.

Pravdi, za sebe, se nada. Profesionalno je stomatolog, iz ljubavi društveni aktivista, a volonterski se bavi ili sada već bavio novinarstvom, objavljujući tekstove na portalima „Proverena vest“ i „Sveže aleksinačke vesti“. Posle ovog, vrlo konkretnog i ozbiljnogupozorenja, koje povezuje jedino sa svojim novinarsko-istraživačkim hobijem, kaže:

„Ovaj stres kroz koji sada prolazi cela moja porodica i to ostavlja ozbiljan trag kod mene, ozbiljno su me uplašili tako da ću u nekom narednom periodu najverovatnije da se polako povučem iz toga“, kaže Ostojić.

Porodični „ševrolet“ Ostojića je u sredu uveče bio u dvorištu zgrade u samom centru Aleksinca, kada su, oko ponoći, policiji još nepoznata osoba ili osobe, razbile najpre staklo na vratima vozača i unutrašnjost zapalile benzinom.

„U mom slučaju je do sada policija odradila posao jako dobro. Međutim, u mnogim drugim slučajevima u Srbiji, za koje sam čitao – recimo, konkretno u Nišu, Vranju, pa i u Beogradu, počinioci nisu nađeni. Ja se iskreno nadam da će ovde počinioci biti pronađeni“, navodi Ostojić.

Šteta se, kaže, procenjuje na oko 200.000 dinara, a auto može – na otpad. Sem ovih nekoliko detalja, sve drugo javnosti je i dalje nepoznato.

U nadležnoj policijskoj upravi za N1 kažu da je intenzivna istraga u toku, dok u Tužilaštvu u Aleksincu poručuju da slučaj još nije kod njih, dok policija ne prikupi sve podatke. Automobil Ostojića je, podsetimo, izgoreo u dvorištu zgrade koja se nalazi na samo tridesetak metara od policijske stanice u centru ovog mesta.

Izvor: Cenzolovka