Tabloidni udar na albanske pekare uz prećutnu podršku vlasti

Beograd, 8. maj 2019. godine –

Nakon svakodnevnih najava ratnih sukoba i krvavih pirova, ovdašnji tabloidi su otišli korak dalje huškajući javnost na neprijateljstvo protiv albanskih sunarodnika u Srbiji.

Jučerašnja naslovna strana Srpskog telegrafa sa glavnim tekstom „Tajna albanskih pekara“ nije ništa drugo nego poziv na linč, smatraju sagovornici Danasa.

S obzirom da se radi o očiglednom govoru mržnje i rasnoj netrpeljivosti, tužilaštvo bi trebalo da reaguje po službenoj dužnosti, međutim, poučeni ranijim iskustvima, ta reakcija će najverovatnije izostati. Takođe, izostaće i reakcija Ministarstva kulture i informisanja, u kojem nam je predočeno da Zakon o javnom informisanju nije predvideo mogućnost da Ministarstvo pokrene prekršajni postupak za govor mržnje.

– Ministarstvo kulture i informisanja uvek osuđuje i uvek će osuđivati svaki vid širenja mržnje posredstvom medija, kao i svaki drugi čin koji ima za cilj da se neko unizi ili dovede u bilo kakvu vrstu opasnosti – rekao je za Danas državni sekretar Ministarstva kulture, Aleksandar Gajović. On je dodao da svako lice koje je bilo čim povređeno pisanjem u medijima, može da se obrati sudu.

Pekar iz Borče, Mon Đuraj, meta je desničara već nedeljama unazad, a pored njega, Srpski telegraf je uspeo da „raskrinka“ lanac pekara u Srbiji sa vlasnicima „čudnog ponašanja“ iza kojeg se „krije mnogo toga“. U tekstu su navedena njihova puna imena i prezimena.

Predsednik Advokatske komore Beograda Vladimir Gajić ocenjuje za Danas da su tabloidi pod komandom vlasti, tužilaštvo takođe, „prema tome, bacaju bućkalo za somove pa ko se upeca“. On kaže da nema sumnje da se ovde radi o organizovanoj akciji režima kako bi se skrenula pažnja sa katastrofalnog poraza Vučićeve politike na međunarodnom planu.

– Režim sada traži unutrašnje neprijatelje po Srbiji, petu kolonu, izdajnike. Sve je to već viđeno 90-ih. Zato je važno i da opozicija ne naseda, jer režimu za sliku koju stvaraju treba i opoziciona borba za ljudska prava kako bi opoziciju stavili u taj izdajnički kontekst – ističe Gajić.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević kaže da su pisanja o albanskim pekarima nastavak proganja i stvaranja atmosfere u kojoj je moguće da neko odluči da se obračuna sa pojedincima u društvu, ali i pokazatelj toga da ne postoji odgovornost i jasna reakcija državnih organa na ono što se dešavalo proteklih dana.

– Takođe, ovo je pokušaj vlasti da skrene pažnju sa bitnih događaja u društvu i stvari sa kojima bi država trebalo da se bavi, a ne bavi se. Stvorena je atmosfera linča a za nju su odgovorni oni koji ovu kampanju pokreću, odobravaju ili na nju ne reaguju – naglašava Antonijević za Danas, dodajući da tužilaštvo ne sme da bude nemo na ovakve pojave i događaje.

– Očekujem da Tužilaštvo analizira sve ove napise, jer je uzelo maha. Trebalo je i ranije da reaguju i ne vidim zbog čega to ne bi učinili sada – kaže Antonijević.

Izvršni direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi smatra da je izlišno komentarisati naslove tabloida koji na dnevnom nivou krše po nekoliko zakona i etički kodeks.

– Tužno je u kom se stanju nalazi struka i oni koji se predstavljaju kao novinari. Uveren sam da je protiv zakona objaviti privatnu fotografiju fizičkog lica bez pristanka i opravdane potrebe da javnost zna. Ne vidim ni jednu drugu svrhu takvog etiketiranja ljudi – ističe Beširi za Danas. On podseća da nijedan zakon Srbije ne zabranjuje postavljanje ruku koje simbolizuju orlove, „tako da se ne radi o kršenju zakona zbog koga bi javnost mogla biti obaveštena“. Prema njegovim rečima, jasno je da se želi nauditi pojedincima zarad prodatog tabloida.

– Istovremeno, nacionalističke simbole, naše ili albanske, zaista ne podržavam i mislim da im nije mesto u javnoj sferi, zaključuje Beširi.

NUNS osudio antialbanske tekstove pojedinih tabloida i portala

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo antialbanske tekstove pojedinih tabloida i portala povodom aktualnih dešavanja u vezi sa opsadom desničara pekare u beogradskom naselju Borča. „Objavljivanjem nacionalističkih i lažnih informacija najgrublje su prekršeni domaće i međunarodne zakonske i etičke norme novinarstva. NUNS zato poziva najviše državne zvaničnike da javno dignu glas protiv šovinističkog divljanja i uzmu u zaštitu svoje građane Albance“, saopštio je NUNS i dodao da se u zapaljivoj nacionalističkoj medijskoj hajci „istakao“ Srpski telegraf objavljujući na naslovnoj strani tekst „Afera koja trese Srbije – Tajna albanskih pekara“, kojim se indirektno poziva na linč nekoliko vlasnika pekarskih radnji u Borči, Novom Sadu i Pančevu

Izvor: Danas