Nacionalni konvent o EU: Podržati, a ne napadati rad nezavisnih medija

Beograd, 27. april 2019. godine –

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU), Radna grupa za pregovaračko Poglavlje 35 i Međusektorska podgrupa za slobodu izražavanja i slobodu medija izrazili su zabrinutost zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom posete Pekingu u kojoj se na najgrublji način napadaju i etiketiraju nezavisni mediji sa Kosova i Metohije koji izveštavaju na srpskom jeziku.

„U svojoj izjavi predsednik Srbije između ostalog tvrdi da su “stranci” stvorili “agenturnu mrežu” medija na Kosovu i Metohiji kako bi se “uništio ugled Srpske liste” i “vodila kampanja za kriminalizaciju severa Kosova i Srba na Kosovu”.» Ove proizvoljne ocene negativno utiču na rad nezavisnih medija i narušavaju njihovu bezbednost u kompleksnim okolnostima u kojim oni i inače deluju. Od predsednika Srbije očekujemo da šalje poruke ohrabrenja i podrške nezavisnim medijima, naročito onima koji deluju u sredinama gde su građanska prava i bezbednost svakodnevno ugroženi“, navodi se u saopštenju.

NKEU podseća predsednika Srbije na izjavu datu tokom Unutrašnjeg dijaloga sa predstavnicima Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 da “nikada nije delio Srbe na dobre i loše” kao i da “od 2012. godine nikoga nije nazivao domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima”.

„Očekujemo da predsednik Republike Srbije deluje u skladu sa svojim izjavama datim na toj sednici,“ ističe se u saopštenju.

NKEU je takođe izrazio zabrinutost i zbog napada na druge nezavisne novinare i medije u Srbiji, kao i zbog otkazivanja prostora za organizovanje tribine „Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti“ koja je trebalo da bude održana u Nišu u organizaciji Instituta za evropske poslove.

Kako se podseća u saopštenju Srbija je zabeležila pad za 14 mesta na listi medijskih sloboda Reportera bez granica, „što je jasna ilustracija pogoršanog stanja slobode medija i slobode govora, kao i ukupnog imidža naše zemlje u Evropi i svetu.“

Izvor: Cenzolovka