Medijska koalicija: Ugrožena bezbednost novinara u Srbiji

Beograd, 18. april 2019. godine –

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja poziva javnost da stane u odbranu profesionalnih novinara i medija koji su izloženi uvredama i vrlo ozbiljnim pretnjama zbog kojih im je ugrožena bezbednost.

Samo poslednjih dana nekoliko novinarki i novinara preživljavaju javni linč koji se protiv njih vodi na društvenim mrežama, osmišljen i organizovan u gebelsovskom maniru.

Juče je, samo dva dana nakon što je BIRN objavio fotografije koje ukazuju na povezanost Andreja Vučića, brata srpskog predsednika i Zvonka Veselinovića, ozloglašenog biznismena sa Kosova, usledila orkestrirana kampanja na društvenim mrežama kojom se otvoreno preti uredniku Georgievu i redakcijama BIRN, CINS i KRIK.

U snimku u kom su zlonamerno montirane izjave Georgieva, a koji je od sinoć dostupan na društvenoj mreži Twitter, Georgiev je označen kao „strani plaćenik“, „izdajnik“ i saradnik albanskih i kosovskih političara. Dodatno, u snimku se koriste naslovne strane prorežimskog tabloida Informer u kojima se govori o navodnim „unosnim poslovima BIRN-a“ za strane donatore, koje su dokazane kao potpune neistinite u sudskom procesu. U istom klipu targetirane su i istraživačke redakcije CINS-a i KRIK-a. Tonska pozadina snimka su sirene za uzbunu korišćene tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.  Nakon objave videa, usledili su brojni komentari koji sadrže niz uvreda i pretnji, od kojih su neki u međuvremenu uklonjeni.

Istog dana napadnute su i mlade novinarke Sanja Kljajić, Vanja Đurić i Milena Popović, koje su na portalu istraga.rs i na fejsbuk stranici istog portala označene kao “Novinarke koje su osramotile Srbiju”. Nakon te objave, na fejsbuk stranici Istrage objavljeni su brojni uvredljivi komentari, kao i otvorene pretnje smrću poput: “Streljati kurve”. Taj tekst je objavljen povodom dokumentarnog filma “Albanke su naše sestre”, koji je NDNV u saradnji sa BIRN-om Kosova i nemačkim Forumom ZFD snimio još 2017. godine.

Ovaj najnoviji serijal pretnji pokazuje nam, nažalost, da u delu javnosti postoji percepcija da je nasilje nad profesionalnim novinarima dozvoljeno, ako ne i poželjno.

Podsećamo, da je od 77 slučajeva napada i pretnji novinarima registrovanih u 2017, 2018. i 2019. godini u samo dvanaest izrečena neka vrsta kazne počiniocu. Podsećamo, takođe, da se i najviši državni zvaničnici o profesionalnim novinarima često izjašnjavaju sa nipodaštavanjem, a neretko im i sami prete, označavajući ih kao državne neprijatelje.

Plašimo se da u takvoj atmosferi medijskih nesloboda i ugrožene bezbednosti profesionalnih novinara, urušenih institucija, rasta tenzija u društvu i dominacije jezika nasilja u javnom prostoru kroz režimske tabloide, posledice po društvo mogu da budu nesagledive.

Medijska i novinarska udruženja obavestiće sve relevantne međunarodne organizacije o eskalaciji pretnji i ugroženosti bezbednosti novinara u Srbiji koji svoj posao rade u skladu sa standardima i etikom profesije.

Beograd-Novi Sad-Niš-Kragujevac, 18. april 2019.

Koalicija medijskih i novinarskih udruženja:
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Poslovno udruženje Lokal pres
Asocijacija onlajn medija
Asocijacija medija

Izvor: Cenzolovka