REM: Prikazivanjem spota SNS, Prva i Hepi nisu prekršili zakon

Beograd, 06. februar 2018. godine –

Savet regulatornog tela za elektronske medije (REM) odbacio je kao neosnovane prijave organizacije Građani na straži povodom prikazivanja dela spota Srpske napredne stranke (SNS) o opoziciji i protestima u Srbiji u informativnim programima TV Prva i Hepi televizije.

REM je naveo da je dobio više stotina prijava protiv TV Prva i Hepi televizije zbog emitovanja spota SNS u kojima se ističe da taj spot “predstavlja političko oglašavanje van predizborne kampanje, čime su povređeni Zakon o elektronskim medijima i Zakon o oglašavanju”.

“Prikazani sadržaji nisu u suprotnosti sa Zakonom o elektronskim medijima, jer je u nekoliko navrata prikazan samo deo spota i to u informativnim emisijama vesti u blokovima koji sadrže druge priloge, koji su se odnosili na isti događaj – proteste uz najavu da je SNS snimaila spot koji se prikazuje na društvenim mrežama”, navedeno je u saopštenju Saveta REM-a.

Dodaje se da nije povređen ni Zakon o oglašavanju, jer “oglašavanja nije ni bilo, već se radilo o neprikosnovenom pravu gledalaca na informisanje o događaju (objavljivanja spota na društvenim mrežama)”.

Služba za nadzor i analizu REM-a ocenio je da ne postoji osnovi za pokretanje postupka povodom emitovanja dela spota SNS u informativnim programima televizija.

Crta: Zabrinjavajuća odluka

Organizacija Crta ocenila je da je odluka REM-a u vezi sa spotom SNS-a, veoma zabrinjavajuća.

“To znači da će televizije moći da u informativnim emisijama prenose propagandne spotove jedne partije, što se neće tumačiti kao oglašavanje, već prenošenje vesti o samom spotu, a time se direktno krši pravo građana na istinito i ravnopravno informisanje”, rekao je za Betu programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

On upozorava da je obaveza REM-a da štiti građane od neravnopravnog i neistinitog informisanja, što on ovakvom odlukom ne čini, i dodaje da će se Crta obratiti Narodnoj skupštini, kao osnivaču REM-a, da razmotri ovu odluku, jer ona ozbiljno ugrožava javni interes.

Podsećamo, Crta je 5. februara pokrenula akciju pod nazivom #ProbudiREM kojom je pozvala sve zainteresovane građane da upute prijavu REM povodom emitovanja spota SNS sa političkim sadržajem na TV Prva 3. i na TV Happy 4. februara. Na adresu REM-a je, za manje od 24 sata, pristiglo je više od 750 prijava povodom emitovanja tog spota.

Nedeljkov ističe da Zakon o elektronskim medijima direktno zabranjuje bilo kakvo političko oglašavanje van predizborne kampanje, podseća da u vreme emitovanja tog spota u Srbiji nije bilo vreme predizborne kampanje i zaključuje da je ova odluka REM-a znači direktno kršenje navedenog zakona.

Izvor: N1