NUNS i NDNV: Pretnje smrću Sejdinoviću su proizvod organizovane kampanje

Beograd, 09. februar 2019. godine –

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su danas osudili najnovije pretnje smrću predsedniku NDNV-a Nedimu Sejdinoviću i pozvali demokratsku javnost u Srbiji, kao i predstavnike Evropske unije i međunarodne zajednice, da hitno izvrše pritisak na vlast u Srbiji da se ovakvi napadi zaustave i odgovorni promptno i adekvatno kazne.

Sejdinović je dobio mnogobrojne pretnje i uvrede preko fejsbuk stranice „Srbija Naša zemlja“, na kojoj je objavljen tekst u kojem se on targetira kao „vojvođanski separatista“ i „islamski fanatik“ koji „prezire Srbiju i Srbe“, a u desetinama komentara Sejdinoviću su upućene brojne pretnje smrću i proterivanjem, kao i uvrede.

NUNS i NDNV su naveli da su sve pretnje, koje je dobijao i u direktnim porukama, prijavljene nadležnom tužilaštvu i Ministarstvu unutrašnjih poslova, a obaveštena je i Stalna radna grupa za bezbednost novinara.

„Međutim, više je nego očigledno da se ovakvi napadi na novinare i kritičare vladajućih struktura, zagovornike slobode izražavanja i demokratskih vrednosti, odvijaju pod šinjelom aktuelnog režima u Srbiji, jer godinama unazad predstavnici vlasti ne samo da blagonaklono gledaju na ovakve pojave, već ih neretko svojim javnim govorom i delovanjem i sami svesno inspirišu i proizvode“, naveli su NUNS i NDNV.

Optužili su vlast da joj nisu u interesu sloboda medija i vladavina prava i dodali da činjenica da se nadležne institucije oglušuju o te obaveze predstavlja „direktan napad na demokratski poredak i otvara vrata anarhiji“.

„Upozoravamo i domaću i medjunarodnu javnost da tolerisanje organizovanih napada na novinare, sasvim izvesno vodi uspostavljanju otvorene torture i gušenju gradjanskih sloboda“, piše u saopštenju.

NUNS i NDNV su podsetili da ovo nije prvi put da se Sejdinović našao na meti kampanje serijskih pretnji i kao „indikativno“ ocenili da se aktuelna kampanja zastrašivanja pokreće upravo u vreme gradjanskih protesta koji se odvijaju širom zemlje.

„Ukoliko kao društvo adekvatno ne reagujemo, samo je pitanje ko će biti sledeća meta. Smatramo da se zbog toga ozbiljno dovodi u pitanje bilo kakav smisao našeg učešća u medijskim radnim telima za razgovore sa predstavnicima vlasti“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Danas