Vučić sa Reporterima bez granica: Situacija u medijima daleko od idealne

Beograd, 21. januar 2019. godine –

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je situacija u oblasti medija u Srbiji daleko od idealne i da postoji spremnost svih državnih organa da, u saradnji sa evropskim institucijama, medijskim udruženjima i nevladinim organizacijama, rade na poboljšanju uslova za rad medija.

Vučić je, u razgovoru sa predstavnicima medjunarodne organizacije Reporteri bez granica, rekao da Medijska strategija predstavlja najvažniji strateški dokument u oblasti medija, koji ima za cilj da postavi osnovne ciljeve i trasira put za medijske reforme, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Na sastanku je konstatovano da je medijska situacija polarizovana i da je neophodno raditi na poboljšanju uslova i implementaciji Medijske strategije i zakonskih akata, koji bi u budućnosti doveli do regulisanja situacije u medijima.

Vučić je istakao da su sloboda medija i sloboda govora zaštićeni Ustavom Srbije i pravnim sistemom, i dodao da je Srbija usvojila set medijskih zakona 2014. godine, koji su izradjeni u skladu sa standardima Evropske unije.

Predsednik Srbije je naveo i da je u decembru završen nacrt nove Medijske strategije, na kojoj su sa medijskim udruženjima radili i predstavnici medjunarodnih organizacija OEBS i EU komisije.

Vučić i predstavnici Reportera bez granica razgovarali su i o napadu na novinara Milana Jovanovića, kao i o istrazi o ubistvima Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i drugih novinara.

Vučić je istakao da postoji visok stepen svesti o neophodnosti rešavanja tih slučajeva, kao i da za to postoji veliki javni interes.

Predsednik Srbije je pozvao predstavnike Reportera bez granica da svojom ekspertizom pomognu unapredjenju medijske situacije u Srbiji, naročito u izmeni propisa u oblasti kontrole državne pomoći, kako bi se svi tokovi javnog novca prema medijima stavili pod regulatornu kontrolu.

Vučić je naglasio da postoji zainteresovanost da Srbija potpiše Medjunarodnu deklaraciju o informisanju i demokratiji, čiji je inicijator organizacija Reporteri bez granica, a koja je predstavljena u Parizu tokom obeležavanja stogodišnjice pobede u Velikom ratu.

“Srbija podržava principe iz ove Deklaracije i smatramo da bi njeno potpisivanje, takodje, doprinelo poboljšanju kako medijske situacije, tako i sveukupnih demokratskih procesa u našem društvu”, istakao je Vučić.

Izvor: N1