Igor Žeželj preuzeo 41 medij u Srbiji

Beograd, 18. januar 2019. godine –

Preuzimanjem kompanije Adria Media Grup Igor Žeželj postao je vlasnik i društva Adria media magazini, koje je u stopostotnom vlasništvu ove kompanije. Obe firme imaju ukupno 41 medij.

Udruženje novinara Srbije (UNS) utvrdilo je da su Adria media magazini i Adria Media grupa izdavači ukupno 28 medija koji su upisani u Registar medija. Osim ovih medija, u vlasništvu Adria Media Grupe je još 13 medija koji nisu registrovani u Agenciji za privredne registre (APR).

U Registar medija upisano je da je društvo Adria media magazini izdavač 11 listova-Men’s health, Cosmopoliten, Elle, Sensa, Nacionalna geografija u Srbiji, Lepa&Srećna, Lisa, Moja lepa bašta, Summer, Winter i Asfalt.

Adria Media Grupa izdavač je 14 listova-Burda style, Glossy,  Doktor Kurir, Kurir, Espreso, Kurir stars, Najbolji domaći recepti, Mama, Narodni doktor, Narodni kuvar, Narodni lekar, Newsweek Srbija, Elle dekor i Kids, kao i i tri portala-esspreso.rs, adriamedia.tv i kurir.rs, koji su registrovani u APR-u.

Osim ovih medija, kako stoji na sajtu, Adria Media Grupa vlasnik je i listova Lena, Financial times i Cosmo Campus, kao i portala elle.rs, yumama.com, nationalgeographic.rs, menshealth.rs, cosmopolitan.rs, lovesensa.rs,  stvarukusa.rs, lepaisrecna.rs, stil i glossy.rs. Ipak, ovi mediji nisu registrovani. U njihovima impresumima navodi se da je izdavač portala yumama.com, stil i glossy.rs Adria Medija Grupa, a ostalih medija Adria media magazini.

Inače, Adria Media Grupa od 2016. godine vlasnik je i makedonskog lista „Sloboden pečat“.

Žeželj ograničio zastupanje sestri Aleksandra Rodića

Igor Žeželj odlučio je da samostalno i bez ograničenja zastupa firmu Adria media magazini i da ograniči zastupanje direktorki ove firme. Odluka je doneta 11. januara 2019. godine.

Direktorki, koja je ovo društvo do sada zastupala samostalno i bez ograničenja Nataliji Cvetković ograničeno je zastupanje Adria media magazina „prema trećim licima, supotpisom direktora društva ili drugog ostalog zastupnika“, stoji u dokumentu u koji je UNS imao uvid. Inače, prema UNS-ovim saznanjima, Natalija Cvetković je sestra Aleksandra Rodića.

Osim Cvetković, odlučeno je da i  direktorka Mondo INC Jadranka Radonjić ograničeno zastupa firmu Adria media magazini.

Podsetimo, vlasnik Adria Media Grupe umesto Aleksandra Rodića postao je Igor Žeželj, a privrednom društvu za pružanje telekomunikacionih usluga Mondo INC, prenet je novčani i nenovčani udeo Adria Media Grupe.

Ugovor o prenosu kapitala, u koji je UNS imao uvid, sklopljen je 28. 12. 2018. godine, između Rodića i firme Mondo INC.

Aleksandar Rodić,  „prodavac“, i društva Mondo INC, odnosno njegova direktorka Jadranka Radonjić,  „kupac“,  1. oktobra 2018. godine potpisali su Krovni ugovor o prodaji, navodi se ugovoru.

Inače, firma Mondo INC u vlasništvu  je beogradske firme Mobil media d.o.o, a novi vlasnik Adria Media Grupe Igor Žeželj član je ove firme, stoji na sajtu APR-a.

Na pitanje UNS-a da li firma Mondo INC, zbog istoimenog naziva ima veze sa portalom Mondo, Igor Žeželj nije odgovorio. Inače, portal Mondo nije upisan u Registar medija. Ovaj sajt na portalu kompanije Telekom Srbija, koja je u većinskom državnom vlasništvu, navodi se kao njihov.

Direktori Adria media magazina bez ograničenja zastupali firmu

Aleksandar Rodić je 2015. godine osnovao beogradsku firmu „Adria media solušn“, stoji na sajtu APR-a.

Ivana Slović Krčadinac umesto Rodića upisana je kao direktoraka ove firme 2016. godine, stoji na sajtu APR-u.  Iste godine ova firma menja naziv, pa se umesto „Adria media solušn“ upisuje Adria media magazini.

Firma Adria media magazini početkom 2017. godine dobija novog direktora Dejana Volfa, inače direktora izdavačke kuće Adria Media Balkan, izdavača makedonskog lista „Sloboden pečat“. Podsetimo, u oktobru 2016. godine, Adria Media Grupa saopštila je da je postala vlasnik lista „Sloboden pečat“, kao i da je osnovala kompaniju Adria Media Balkan u Makedoniji.

Direktorka Adria media magazini od 2018. godine je Natalija Cvetković, a u isto vreme je i potpredsednica AMG-a i urednica lista Elle.

Svi direktori od osnivanja Adria Media magazina zastupali su ovu firmu samostalno i bez ograničenja. Ovo znači da će prvi put,  zbog odluke novog vlasnika Adria Media Grupe Igora Žeželja, njihovo zastupanje biti ograničeno.

Izvor: Cenzolovka