REM žmuri na promociju osuđenog zločinca Ratka Mladića

Beograd, 22. novembar 2018. godine –

Za čije interese rade i čija su produžena ruka glavni urednik Danasa Dragoljub Petrović i novinarka Gordana Suša, kada vode kampanju protiv REM-a – upitao se Savet ovog tela na jučerašnjoj sednici, nakon koje su izdali saopštenje osvrćući se na pisanje našeg lista.

Interesantno je da se Savet REM-a gotovo po pravilu sastaje nakon svakog teksta u Danasu u kojem se ovo nezavisno regulatorno telo spomene, ili njegova glasnogovornica Olivera Zekić.

Ovoga puta bavili su se tekstom u kojem je bivša članica Saveta REM-a Gordana Suša rekla da je REM postalo telo koje je nadležno da se ne bavi svojim poslom, vać da radi po direktivama SNS-a. Prethodno je kritikovala Savet što se nije pozabavilo direktnim uključenjem Ratka Mladića na TV Hepi. I tada je REM sazvao sednicu, apelujući na medijske poslenike da se ne oglašavaju u vezi sa propisima koje ne razumeju.

„Apel Regulatornog tela za elektronske medije očigledno nije urodio plodom, pa ga ponavljamo, jer su, samo dan po njegovom objavljivanju, i neki bivši članovi REM-a i mediji koji im rade kampanju, nastavili sa etiketama koje su, očigledno, postale idealna zamena za nedostatak argumenata“, naveo je Savet REM-a u jučerašnjem saopštenju dodajući da su i Gordana Suša i glavni urednik Danasa izjavili da je REM produžena ruka SNS, da komentariše opoziciju, a ne vlast, i da se bavi politikom.

„Čija ste vi produžena ruka, kada vas ne zanima to što radimo po zakonima, striktno ih poštujemo i trudimo se da obezbedimo medijsko okruženje bez cenzure i bilo kakvih zabrana? Za čiji račun izmišljate, svaki put kada vam dokažemo da govorite o propisima koje ne poznajete? Čemu služi kampanja protiv REM-a, zasnovana na komesarskim parolama i želji da se nezavisni regulator stavi pod kontrolu jedne od političkih opcija, tako što će krenuti da ispunjava njene želje i zabrani sve što se toj opciji ne sviđa?“, pitaju se članovi Saveta REM-a, iz čijeg saopštenja se vidi da su Gordana Suša i Dragoljub Petrović bili jedina dnevna tačka jučerašnje sednice REM-a.

Najnovije saopštenje REM-a Gordana Suša nije želela da komentariše navodeći za naš list da joj je „besmisleno da komentariše nebuloze“.

Glavni urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović kaže da REM umesto da upristoji srpske elektronske medije pokušava da utiče na pisanje Danasa, što nije u njihovoj nadležnosti.

– Moja omiljena članica REM-a Olivera Zekić juče mi je poslala SMS iz Amsterdama, što me podsetilo na jednu okolnost iz njene biografije: devedesetih je u razmaku od nekoliko godina bila bliska saradnica Slavka Ćuruvije, a pošto ga je Miloševićev režim likvidirao, postala je bliska saradnica Branislava Ivkovića, bliskog saradnika Miloševića. Ne znam sad tačno zašto me to podseća na pojedine kvartove Amsterdama, ali me ne ne čudi da je Zekić danas dobrovoljac Srpske napredne stranke i uopšte ne sumnjam da će po povratku iz Holandije avanzovati kao medijska zvezda medijskog mraka – kaže glavni urednik Danasa.

Na sednici Saveta REM-a njegovi članovi su konstatovali da je upravo opozicija gurnula REM u politiku, „organizujući besmisleni miting ispred naših prostorija, i to sve pozivajući se na zakone koje nisu pročitali“. „Nije to radio SNS, jer da jeste, isto bismo se poneli i isto bismo ih pitali“, poručuju iz REM-a, naglašavajući da su to dokazali reagujući i kada je vlast, kroz ministra Vukosavljevića, „takođe zaboravila da pročita zakone i preporuke Evropske komisije“.

Podsetimo, ova reakcija se odnosila na izjave ministra Vladana Vukosavljevića koji se založio za restriktivnije uslove za emitovanje rijaliti programa, ocenjujući da su oni sramota i da negativno utiču na mentalno stanje nacije. Članica Saveta REM-a Olivera Zekić poručila je tada ministru da se rijaliti nigde ne zabranjuju, pa neće ni u Srbiji.

Reagujući izjavu Dragoljuba Draže Petrovića, Olivera Zekić, između ostalog, navela je „da Informeru želi zlo, poželela bi da im on bude glavni urednik“.

Izvor: Cenzolovka