Medijska koalicija: Poslanici SNS-a nastavljaju sa napadima na medije i novinare

Beograd, 11. novembar 2018. godine –

Medijska koalicija najoštrije je osudila napade poslanika Srpske napredne stranke u11 Skupštini Srbije na dnevni list Danas i smatra da predstavljaju još jedan udar na medijske slobode i namerno ugrožavanje bezbednosti novinara ovog lista.

– Na žalost, praksa da poslanici vladajuće stranke prozivaju medije i novinare i crtaju im metu na čelu, nastavlja se i pored uveravanja predstavnika vlasti da želi, u saradnji sa novinarskim i medijskim asocijacijama, da radi na poboljšanju medijske scene Srbije i povećanju sigurnosti novinara i drugih medijskih radnika. Podsećamo da je prvi i najvažniji zahtev novinarskih i medijskih udruženja koja pregovaraju sa Koordinacionom grupom Vlade za saradnju sa medijima – da predstavnici vlasti odmah prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare, medije, novinarska i medijska udruženja, i ugrožavaju njihovu bezbednost, navedeno je u saopštenju Medijske koalicije.

Kako ističu, takođe su tražili da političari sa pozicije moći odmah prestanu da proglašavaju medije i novinare za neprijatelje društva, „strane agente“ i „izdajnike“.

– Juče je šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović optužio dnevni list Danas – inače, jedan od odista retkih medija u Srbiji koji nije pod kontrolom vlasti – da vodi “harangu protiv SNS i nedužnih ljudi”, koja je “nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera”. Njegov zamenik Vladimir Orlić konstatovaje da su “list Danasoid” i novinari tog lista “sramota za srpsko novinarstvo”, navode iz MK.

Kako kažu, ove izjave su apsurdne jer je Danas jedan od nekoliko listova u Srbiji koji su privrženi Kodeksu novinara, o čemu svedoče kredibilna istraživanja.

Osim toga, ovakvi incidenti ozbiljno dovode u pitanje smisao daljih pregovora novinarskih i medijskih udruženja sa predstavnicima vlasti i saradnje na izradi Medijske strategije o čemu će potpisnici ovog saopštenja obavestiti OEBS, Evropsku komisiju, Savet Evrope i druge međunarodne organizacije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Poslovno udruženje Lokal pres

Asocijacija onlajn medija

Izvor: NUNS