Telekom: Kopernikus smo platili manje od 200 miliona evra

Beograd, 06. novembar 2018. godine –

Telekom Srbija kupio je kablovskog operatera Kopernikus tehnolodži za, kako se tvrdi, čak 190 miliona evra.

Prvo se na tviteru oglasio Dragan Đilas, jedan od osnivača Saveza za Srbiju, objavivši da je Telekom kupio Kopernikus upravo za toliko novca i to iz kredita od 600 miliona evra koji je ova kompanija podigla.

„Telekom uzeo 600 miliona evra kredit. Kupio Kopernikus -190 miliona evra, ali i Kurir za 25 i dao ponudu za kupovinu O2 i Prve“, deo je tvita Dragana Đilasa.

U odgovoru Telekoma na pitanje Danasa može se naslutiti da je ova cifra tačna.

„Kompanija Kopernikus Technology je kupljena po tržišnim uslovima i cenama. Kada se akvizira jedna kompanija uzima se u obzir više parametara, od broja korisnika usluga, infrastrukture, zaduženosti kompanije, potencijala daljeg rasta, kao i efekata sinergije dve mreže. Prilikom kupovine Kopernikus Technology, drugog po veličini kablovskog operatora u Srbiji, Telekom Srbija platio je manje od 1.000 evra po korisniku interneta i multimedije“, navodi se u odgovoru Telekoma. Inače Kopernikus ima oko 200.000 pretplatnika pa tako izlazi da je 190 miliona evra zaista nešto manje od 1.000 evra po pretplatniku.

Takođe u Telekomu ističu da će „svojom kvalitetnom korisničkom bazom i finansijskim pokazateljima Kopernikus omogućiti Telekomu povrat investicije za manje od pet godina, doprineće povećanju vrednosti kompanije i dugoročnom povećanju operativnog profita (EBITDA) za više od 23 miliona evra godišnje“. U Telekomu ističu da je pre nešto više od mesec dana prodat najveći kablovski operator u Srbiji, pa je lako utvrditi opseg realnih tržišnih cena po korisniku.

„Takođe, treba imati u vidu da se prilikom akvizicija uvek angažuju renomirane revizorske kompanije, koje vrše procenu vrednosti kompanija koje su predmet akvizicija. Radi objektivnog informisanja javnosti i izbegavanja spekulacija, napominjemo da je Telekom Srbija na osnovu zaključenog ugovora o kupovini udela stekao vlasništvo nad ukupno 100 odsto udela u kompaniji Kopernikus Technology iz Beograda, od dosadašnjih vlasnika: poljskog investicionog fonda Abris, koji je kao većinski vlasnik posedovao 51 odsto udela u kompaniji Kopernikus Technology preko svog povezanog pravnog lica, kao i kompanije Kopernikus Corporation LTD koja je kao manjinski vlasnik posedovala 49 odsto udela u kompaniji Kopernikusu“, navodi se u odgovoru Telekoma.

Oni ističu da je transakcija finansirana delom iz sopstvenih sredstava, a delom iz kreditnog aranžmana, po izuzetno povoljnim tržišnim uslovima.

Inače prema podacima sa APR-a na dan 4. juna 2018. godine vlasnici Kopernikus Tehnology bile su dve kompanije, obe iz of-šor zona. Jedna je bila KPNK CY holding sa Kipra, a druga Kopernikus korporejšen iz Holandije. Inače na dokumentima kao opunomoćnik kompanije iz Holandije potpisan je Srđan Milovanović, brat Zvezdana Milovanovića, poverenika SNS za Niš.

TS: Kupljen najperspektivniji kablovski operater u regionu

Najveća telekomunikaciona kompanija u Srbiji, Telekom Srbija, zvanično je postala vlasnik 100 odsto udela drugog po veličini kablovskog operatora u Srbiji, Kopernikus Technology, navodi se u saopštenju Telekoma Srbija.

„Realizovanom akvizicijom Telekom Srbija povećao je svoju televizijsku korisničku bazu za oko 30 odsto i time povećao svoje učešće na tržištu televizije za sedam odsto. Od sada će i korisnici Kopernikus Technology imati pristup najnovijim tehnologijama i sadržajima koje pruža Telekom Srbija, a kao paket dobrodošlice dobiće 27 novih televizijskih kanala“, stoji u saopštenju najvećeg telekomunikacionog operatera u Srbiji.

Kopernikus Technology ima više od 200.000 televizijskih i internet korisnika, posluje u 60 gradova širom Srbije i pruža usluge televizije, interneta i fiksne telefonije, sa kvalitetnom infrastrukturom koja omogućava pružanje najsavremenijih usluga u više od 300.000 domaćinstava.

„Intenzivan rast korisničke baze od preko 25 odsto u poslednje dve godine, ubrzana digitalizacija i izgradnja optičke infrastrukture stvorila je od ove kompanije najperspektivnijeg kablovskog operatora u regionu. Odličan potencijal za dalji brzi rast korisničke baze izdvaja Kopernikus Technology u odnosu na druge kablovske operatore na tržištu“, zaključuju u Telekomu dodajući da su poslovni planovi Telekoma Srbija, koji predviđaju i akviziciju kablovskih operatora, usmereni ka pozicioniranju kompanije kao regionalnog lidera u oblasti telekomunikacija i deo su globalnog trenda ukrupnjavanja telekomunikacionog tržišta.

Izvor: Danas