Struka: Kupovina Kopernikusa problematična iz više razloga

Beograd, 06. novembar 2018. godine –

Telekom Srbija, čiji je većinski akcionar država, zvanično je postao vlasnik 100 odsto udela drugog po veličini kablovskog operatora u Srbiji, Kopernikus Technology. Iz Telekoma su za N1 rekli da je Kopernikus Technology kupljena po tržišnim uslovima i cenama. S druge strane, stručnjaci smatraju da je takva kupovina problematična iz više razloga.

Kablovski operater, Kopernikus, sa oko 200 hiljada korisnika, prodat je, kako tvrde iz Telekoma, za manje od hiljadu evra po korisniku. Ukupno, dakle, računica vodi do sume od gotovo 200 miliona evra. Iz Telekoma za N1 tvrde – Kompanija Kopernikus Technology kupljena je po tržišnim uslovima i cenama.

“Prilikom kupovine Kopernikus Technology, Telekom Srbija platio je manje od 1000 evra po korisniku interneta i multimedije. Svojom kvalitetnom korisničkom bazom i finansijskim pokazateljima Koperinkus Technology će omogućiti Telekomu Srbija povrat investicije za manje od pet godina, doprineće povećanju vrednosti kompanije i dugoročnom povećanju operativnog profita za više od 23 miliona evra godišnje”, naveli su iz Telekoma.

Profesor Faulteta političkih nauka Rade Veljanovski rekao je za agenciju Beta da je pomenuti iznos previsok, kao i da je ta akvizicija kršenje Zakona o medijima.

“To pokazuje da država ne samo da nema nameru da izađe iz medija koje je ranije imala, kao što je Tanjug, nego evo sada kupuje i nove medije. Što se tiče cene, ona je prevelika. Neko hoće da državnim novcem namiri vlasnika. To je partijska stvar”, ocenio je Veljanovski.

O tom kršenju govorio je i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović koji je izjavio da to može za posledicu da ima nekoliko vrsta zloupotreba.

“Sami znamo koliko je već problema bilo u toj oblasti, i smatram da je veoma opasno da država kontroliše značajan procenat distributivnih kanala, jer na taj način stvara nelojalnu konkurenciju, i potencijalno ugrožava slobodu medija”, naveo je Sejdinović.

Precizni detalji iz ugovora o kupovni javnosti nisu poznati, a prema rečima brokera Nenada Gujaničića, Telekom je akcionarsko društvo i kao takvo nema obavezu da obelodani podatke, ali istovremeno to nije fer ponašanje prema građanima, koji u toj kompaniji imaju akcije. Takođe, ocenio je da nije neuobičajena praksa da telekomunikacione kompanije, kako bi se širile, kupuju operatere i medije.

“Kada govorimo o ceni, ona nije objavljena i ne znamo kolika je, ali postoje neki parametri po kojima se u svetu kupuju te kompanije, a to je svakako cifra mnogo niža od 200 miiliona evra koji se ovde spominju. Treba poći od toga da su građani, bivši i sadašnji zaposleni akcionari… Kao što znamo nivo transparentnosti u Srbiji nije veliki, pa nije ni bilo za očekivati da ovi podaci budu objavljeni”, kaže Gujaničić.

Na pitanje N1, upućeno Telekomu, da li će televizija N1 biti na šemi tog operatera nakon akvizicije, dobili smo odgovor da će o tome konačnu odluku doneti vlasnik prava na emitovanje televizije N1, kompanija United Media.

Iz kabineta Vlade Srbije, na pitanja N1 o kupovini Kopernikusa od strane Telekoma, nismo dobili odgovore. U međuvremenu oglasila se i Komisija za zaštitu konkurencije saopštenjem u kojem navodi da je saglasna sa ovom akvizicijom.

Ljajić: Javnosti će biti predstavljeni podaci

Za kupovinu Kopernikusa od strane Telekoma ministar za telekomunikacije Rasim Ljajić dao je zeleno svetlo. On je ocenio da se radi o poslovnom potezu čiji je apsolutni cilj, da se, kako kaže, poveća vrednost kompanije i istakao da će javnosti biti predstavljeni podaci koliko je para dato za kupovinu.

“Verujem da će se izaći sa tim podacima, ne vidim ništa sporno da se ti podaci, odnosno cifre objave, radi se o jednom poslovnom potezu čiji je apsolutni cilj da se poveća vrednost kompanije. Ovo će biti deo ukupne ponude Telekoma kroz jačanje multimedijalnih servisa, prema tome poveća će se udeo u tržitu mislim od nekih 7% sa kupovinom ovog kablovskog operatera i ja verujem da će to biti dobar potez za sam Telekom”, kaže Ljajić.

Šoškić: Neočekivano – najavljivana privatizacija, a sada šire poslovanje

Sa ekonomskog stanovišta takve akvizicije su očekivane, ali postavlja se pitanje, kako kompanija za koju je najavljivana privatizacija, sada širi svoje poslovanje, rekao je N1 bivši guverner Narodne banke Srbije i profesor na Ekonomskom fakultetu Dejan Šoškić.

“Ono što je meni zanimljivo i neočekivano je to što je pre nekoliko godina bilo rečeno da Telekom u državnom  vlasništvu nema dovoljno sredstava da investira u sopstveno poslovanje da bi održao sopstvenu konkurentnost, a da se sada ide u širenje poslovanja, u investiranje u neke druge oblasti. Takođe, bilo bi dobro da se uspostavi praksa da sva preduzeća koja su u državnom vlasništvu, gde je u krajnjoj instanci poreski obveznik suvlasnik tih preduzeća, da se sve transakcije dobro argumentuju i da budu potpuno transparentne”, naveo je Šoškić.

Živković: Zašto postoji potreba da Telekom postane monopolista

A o ovom pitanju bilo je reči i u Skupštini Srbije. Poslaničko pitanje o kupovini Kopernikusa postavio je poslanik Zoran Živković.

“Moje pitanje je ministarski saobraćaja ali i ministru kulture i informisanja – zašto postoji potreba da jedno par ekselans  državno preduzeće, javno preduzeće, Telekom Srbija, postane monopolista u delu informisanja, bilo da su u pitanju kablovski kanali, bilo da su u pitanju mediji… Govori se o kupovini nekih novina, nekih televizija… Zašto je za to morao da se uzme kredit i u kom iznosu, i da li to ima veze sa zloupotrebom položaja i mešanjem politike u jednu sferu gde to ne bi smelo da se desi, a to je da se baš kupi po neviđeno veliki parama kablovski operater koji je u vlasništvu čoveka koji je uvrhu vladajuće partije, SNS”, uputao je lider Nove stranke Zoran Živković.

Tadić: Jedna od tri najveće finansijske malverzacije

Na Tviteru je reagovao i lider SDS i bivši predsednik Boris Tadić, ocenjujući ovu kupovinu kao “jednu od tri najveće finansijske malverzacije”.

“A sve te tri najveće pljačke dogodile su se pod istom vlašću, devedesetih i danas. Prva je hiperinflacija 90-tih i otimanje stare devizne štednje od građana i prelivanje tog novca građana u ruke SPS i SRS tajkuna, što je Srbiju unazadilo za nekoliko decenija u odnosu na Evropu. Druga je besplatna dodela frekvencije na 1800MHz Karićevom Mobtelu 1999. od strane radikala, koja je posle 5. oktobra oduzeta i prodata na tenderu austrijskom VIP-u za 360 miliona evra. To je bila besplatna predaja nacionalnog resursa u ruke tajkuna, sadašnjih Vučićevih partnera”, napisao je Tadić.

Izvor: N1