Član Saveta Univerziteta u Kragujevcu pretio novinaru Danasa

Beograd, 21. septembar 2018. godine –

Dopisnik lista Danas iz Kragujevca Zorana Radovanović izjavio je za Cenzolovku da ga je juče telefonom pozvao član Saveta Univerziteta u Kragujevcu Milovan Stojanović i da ga je upozorio da „vodi računa“ o tome šta piše.

Milovan Stojanović negira da je uputio pretnje, no Radovanović poruke iz razgovora i dalje smatra pretnjama, te najavljuje da će u ponedeljak podneti krivičnu prijavu protiv Stojanovića.

„Pozvao me je juče posle podne i predstavio se kao komšija, a potom mi je poručio da se smirim malo, da vodim računa o tome šta pišem i da me više ne plaćaju Arsenijevići, odnosno smenjeni rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i njegov brat Slobodan“, rekao je Radovanović i dodao da je Stojanović zvučao „drsko i bahato“.

Radovanović kaže da Stojanovića poznaje iz viđenja i da do juče nije ni znao čime se Stojanović bavi. Tek nakon razgovora doznao je da je u pitanju član Saveta Univerziteta kojeg je na to mesto predložila Vlada Srbije, „ali zapravo na predlog svoje prijateljice, ministarke Slavice Đukić Dejanović“. Na sajtu Kragujevačkog univerziteta navedeno je da je Stojanovića, inače diplomiranog mašinskog inženjera, u Savet imenovala Vlada Srbije.

„Što se tiče optužbi da me tobož plaćaju Arsenijevići, mogu samo da kažem da sam bivšeg rektora Univerziteta upoznao tek pre mesec dana, dakle kada je već bio smenjen“, kaže dopisnik Danasa.

On veruje i da je do jučerašnjeg poziva došlo nakon serije tekstova u kojima je pisao o minulim dešavanju na Kragujevačkom univerzitetu (smena rektora i povratak optuženih u aferi „Indeks“ u rukovodeću strukturu tamošnjeg Pravnog fakulteta).

Milovan Stojanović, međutim, u izjavi Udruženju novinara Srbije demantuje da je pretio Radovanoviću, ali potvrđuje da ga je zvao.

„Pozvao sam ga juče, pitao ga šta to piše po novinama i zašto blati SNS i Vučića. Pozvao sam ga i da se vidimo, da mu objasnim situaciju. Ali nisam nikome pretio, to je čista laž. Ja to što on navodi nikada nisam rekao, imam i snimak razgovora i rado ću ga priložiti policiji ako prijavi slučaj“, rekao je Stojanović.

Radovanović to upravo i planira da uradi jer drži da mu je Stojanović uputio ništa drugo do pretnje. „Danas ću se konsultovati sa svojim advokatom i u ponedeljak ću podneti krivičnu prijavu protiv Stojanovića za upućene pretnje“, potvrdio je Radovanović u izjavi za Cenzolovku.

Inače, kako prenosi UNS, Radovanović nije jedini koji dobija „packe“ zbog pisanja o lokalnom univerzitetu. Još nekoliko novinara iz Kragujevca potvrdilo je UNS-u da im se preti zbog pisanja, te da se novim predstavnicima Univerziteta ne dopada izveštavanje i da „žele da se piše po njihovom diktatu“.

Kad su iz UNS-a upitali Stojanovića o pretnjama koje novinari zbog svog izveštavanja dobijaju sa Univerziteta u Kragujevcu, član Saveta Univerziteta je uzvratio da on ne preti i da – ne veruje u navode novinara.

Izvor: Cenzolovka