Na Zapadnom Balkanu ove godine 11 napada na novinare

Beograd, 30. avgust 2018. godine –

Napad na novinara televizije BN Vladimira Kovačevića, prema podacima Regionalne platforme za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, treći je fizički nasrtaj na novinare i medijske radnike zabeležen u ovoj godini u Bosni i Hercegovini, a ukupno 11. slučaj na Zapadnom Balkanu.

Po jedan incident desio se u Hrvatskoj i Makedoniji, dva na Kosovu, a čak četiri u Srbiji. Najdrastičniji primer ugrožavanja bezbednosti u ovoj godini, osim napada na Vladimira Kovačevića, desio su se u Crnog Gori kad je, 8. maja, novinarka “Vijesti” Olivera Lakić, hicima iz vatrenog oružja, ranjena ispred zgrade u kojoj živi. “U 2018. godini u regionu, prema našoj bazi podataka, uglavnom preovlađuju verbalni napadi i pretnje. I ove godine, kao i prethodne, najviše napada i pretnji na novinare zabeleženo je u Srbiji”, kazala je agenciji “Beta” istraživačica Regionalne platforme Marija Vukasović, navodeći da je u Srbiji, osim četiri fizička napada, prijavljeno i 13 slučajeva verbalnog zastrašivanja, uključujući i pretnje smrću. Što se tiče verbalnih i fizičkih napada, navela je Vukasović, ove godine je nešto mirnija situacija u Makedoniji u kojoj je zabeležen samo po jedan slučaj fizičkog napada i pokušaja zastrašivanja. Ukupno, na Zapadnom Balkanu, Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara evidentirala je 32 slučaja zastrašivanja, dva napada na imovinu, jedan incident sa hapšenjem novinara i tri prijavljena primera diskriminacije.

Regionalna platforma je mreža novinarskih asocijacija i medijskih sindikata iz država Zapadnog Balkana uspostavljena u januaru 2016. uz finansijsku podršku Evropske unije, a u okviru EU Programa podrške regionalnom umrežavanju organizacija civilnog društva. Čine je Nezavisno udruženje novinara Srbije , Udruga/udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje novinara Kosova i Hrvatsko novinarsko društvo. Regionalna platforma obaveštava sve relevantne domaće i međunarodne institucije i organizacije o svakom slučaju i traži od njih da reaguju u okviru svojim mogućnosti. Platforma obaveštava i Evropsku federaciju novinara (EFJ) i preko nje prijavljuje incidente Platformi Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara.

Izvor: Istinomer