AOM: Političari u Srbiji i regionu su glavni krivci za ugrožavanje bezbednosti novinara

Beograd, 23. avgust 2018. godine –

Asocijacija onlajn medija (AOM) saopštila je danas da je prekjučerašnji “besramni napad” predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na urednika CINS-a Dina Jahića samo još jedan dokaz da su političari i u Srbiji i u regionu glavni krivci za ugrožavanje bezbednosti novinara.

Dodik je nažalost samo jedan u nizu političara koji prozivaju, vređaju, diskriminišu i satanizuju ‘neposlušne’ medije i novinare, ne libeći se da tom prilikom iznose i potpune neistine“, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da i u Srbiji i u regionu postoji veoma opasan trend da predstavnici vlasti novinare koji obavljaju svoj posao u skladu sa etičkim i profesionalnim normama, a ne u skladu sa zahtevima imalaca moći, javno proglašavaju za državne neprijatelje i strane agente, čime se, po AOM-u sa jasnom namerom, otvara “sezona lova” na njih.

Smatramo da predstavnici izvršne vlasti ne samo da crtaju mete na čelu novinara nego snose i najveću krivicu zbog potpune neefikasnosti policije, tužilaštva i sudstva u zaštiti novinarske bezbednosti“, piše u saopštenju.

AOM je podsetio da je država Srbija pred međunarodnim institucijama u više navrata iskazivala nameru da dužnu pažnju posveti zaštiti novinara, ali iako novinari u Krivičnom zakoniku Srbije imaju posebnu zaštitu, u praksi skoro niti jedan slučaj napada ili pretnji novinara nije sankcionisan ili rasvetljen do kraja.

Dodik je na konferenciji za novinare 21. avgusta napao glavnog i odgovornog urednika CINS-a, optužujući ga da rukovodi centrom koji uz finansijsku podršku međunarodnih organizacija ruši političke strukture u regionu.

Tome je prethodio tekst koji je objavljen na portalu Infosrpska.ba s naslovom “Prljavi poslovi Soroševog instruktora” u kojem je navedeno da CINS “raspolaže fondovima Velike Britanije, SAD i Saudijske Arabije za projekat ‘Razvoj istraživačkog novinarstva u regionu’ od ukupno 38 miliona dolara“.

Tekst su ubrzo preuzeli uticajniji mediji kao što su Radio televizija RS, novinska agencija SRNA i banjalučka Alternativna televizija.

Izvor: Dijalog.net