Brnabić: Ako “Južne vesti” misle da Poreska ne radi dobro, mogu da se žale

Beograd, 10. avgust 2018. godine –

Komentarišući navodni dug Južnih vesti koji im je utvrdila Poreska uprava pozivajući se na Zakon o javnom informisanju i Uredbu Vlade, premijerka Ana Brnabić je u Prokuplju rekla da ima poverenje u državne organe i da Južne vesti mogu da se žale.

Premijerka je rekla da nije ulazila u pojedinačne slučajeve, pa ni u kontrolu najčitanijeg onlajn medija na jugu Srbije, ali je rekla “da nije ništa čudno” što je kontrola trajala više meseci, kao i da se zaposleni u Poreskoj upravi “bave jako značajnim i užasno teškim poslom”.

Ona je ignorisla činjenicu da u finansijskoj kontroli nisu nađene nepravilnosti, već da se navodni dug ogleda kroz zakone i uredbe koje nisu baš u opisu posla poreskih inspektora, a posebno je paradoksalna činjenica da se privatni mediji kažnjava po uredbi koja se odnosi na javni sektor.

Ili su našli nepravilnosti ili nisu našli. Ako su našli onda Poreska uprava mora da postupa u skladu sa zakonom, ako nisu našli onda ništa ne mogu da urade. Ako vi mislite da ta nepravilnost koju su našli nije u skladu sa zakonom, onda možete da se žalite i da iskoristite sve pravne institucionalne mehanizme i da se borite protiv takve odluke – istakla je Brnabić.

Dodala je i da ima puno poverenje u Poresku upravu, kao i da ljudi u Srbiji nisu navikli da poštuju zakone svoje zemlje i plaćaju poreze.

Mislim da radnici moraju da se prijavljuju, da porezi moraju da se plaćaju i da onaj ko ne prijavljuje radnike i ne plaća poreze mora da bude kažnjen. Ako to nije slučaj sa Južnim vestima onda je sve OK i svaka čast, ali možete da se žalite – poručila je premijerka.

Južne vesti su iskoristile sva raspoloživa pravna sredstva i predmet je trenutno pred Upravnim sudom, ali i pored toga što proces traje Ministarstvo finansija pokrenulo je proceduru prinudne naplate i pre konačne odluke suda.

Inače, Brnabićeva je već bila upoznata sa intenzivnim poreskim kontrolama Južnih vesti, jer joj je predstavnik Misije OEBS Harlem Desir još pre nekoliko meseci ukazao na probleme ovog portala. Ona je tada pozvala Poresku da okonča kontrole ukoliko nema razloga za to.

Međutim, umesto obustave, kontrole su se intenzivirale, pa je na predmetu Južnih vesti, prema nezvaničnim informacijama, u jednom trenutku radilo čak 12 inspektora.

Podsetimo, iako ni posle intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju Južnih vesti pronašli ni jedan jedini prekršaj, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori su utvrdili da ovaj portal navodno duguje milionski iznos.

Izvor: Južne vesti