Šešelj ponovo preti novinarima

Beograd, 31.mart 2018 godine-

Nezavisno udruženje novinara Srbije protestuje zbog uvredljivog i pretećeg ponašanja predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, juče u sudnci Specijalnog suda u Beogradu. U svom uobičajenom skandaloznom maniru Šešelj se rugao svedocima na suđenju za ratni zločin u Kravicama, gde su srpske policijske snage ubile 1.303 bošnjačka civila a novinarki Danasa Jeleni Diković uputio je preteću poruku.

Prema pisanju lista Danas, Šešelj je viknuo: „Ima li ko iz Žena u crnom? Da ih presvučem u plavo“. Pošto u sudnici nije bilo predstavnika te nevladine organizacije, novinarka Danasa je izjavila da je ona iz Žena u crnom, nakon čega je lider SRS pitao za ime. Kada je novinarka odgovorila, on je svojim stranačkim sledbenicima rekao: „Upišite tamo, Jelena Diković, pa da je prebacimo u plavo“.

NUNS smatra da je sramno ponašanje Šešelja i drugih političkih aktera prema medijskim profesionalcima direktna posledica atmofere netolerancije prema slobodi izražavanja i informisanja za šta je najvećim delom odgovorna izvršna vlast. Najviši državni funkcioneri ne samo da ne osuđuju napade i pritiske na novinare i medije već ih ne retko i podstiču. Koleginica Jelena Diković kaže za NUNS da je to što se njoj dogodilo juče u sudnici samo nastavak vređanja, pretnji i zastrašivanja koje vlast i njoj bliski, poput Vojislava Šešelja, poslednjih godina preduzimaju prema neistomišljenicima, bili oni iz medija ili nevladinog sektora. “I na prethodnom suđenju za ovaj zločin, Šešelj je na najogavniji način vređao Žene u crnom i Stašu Zajović.

Ovoga puta, s obzirom na to da nije bilo nikoga iz te organizacije, a da lider radikala nije prestajao sa vređanjem Staše Zajović, osetila sam moralnu obavezu da iako nisam predstavnica Žena u crnom, podignem ruku i glasno kažem: ‘Ja sam Jelena Diković, žena u crnom’. Šešelj je svojim sledbenicima – kojih je bilo 20-ak i koji su zauzeli prve redove u sudnici, dok su porodice žrtava i nas nekoliko iz medija bili prinuđeni da sednemo skroz iza – rekao da upišu moje ime i prezime kako bi me ‘poplavili’, što, zna se, znači – prebili”, objašnjava Diković.

Istim povodom glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Petrović rekao je za NUNS da ga najnoviji incident lidera SRS nije iznenadio. “Šešelj je opijum za nenormalne pa me mnogo ne čudi njegova pretnja našoj novinarki. Čudi, međutim, što država nije reagovala na njegovo nasilničko ponašanje u sudnici, ali je jasno da je to posledica okolnosti da je on zaštićena vrsta u Vučićevoj Srbiji, jer je postao omiljeni potrčko svog bivšeg potrčka”, izjavio je Petrović.

Izvršni odbor NUNS-a

Izvor: NUNS