Grupa za slobodu medija i UNS: Vlada mora da smeni Gajovića

Beograd, 11.februar 2018.godine – 

Grupa za slobodu medija smatra da Vlada Srbije mora da smeni državnog sekretara za medije Aleksandra Gajovića.

Nakon izjava koje sa najodgovornije državne funkcije otvaraju prostor za pravdanje nasilja, pretnji i medijskih hajki protiv novinara i tvrdnje da reakcije na to nisu u ingerencijama Ministarstva kulture i informisanja, ne vidimo kako gospodin Gajović može da nastavi da obavlja svoju funkciju, naveli su u saopštenju.

Aleksandar Gajović je bez ikakvih dokaza sugerisao da predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine Nedim Sejdinović organizuje pretnje protiv samog sebe na društvenim mrežama. Koleginici Tamari Skrozi je savetovao da se sama zaštiti od neetičkih i nezakonitih napada TV Pink pošto tako nešto, ustvrdio je, ne spada u ingerencije njegovog ministarstva. Zatim je i izrazio želju da sasluša siledžije koje su napale kolegu Nikolu Radišića pre nego što osudi napad. Pored ovih bezobzirnih i veoma opasnih stavova, nespojivih sa njegovom funkcijom, demokratijom i dvadeset prvim vekom, Gajović je pokazao i izrazito odsustvo znanja o novinarstvu i medijima, posebno novim za koje je rekao da se “time ne bavi”. To bi u normalnoj zemlji bilo neprihvatljivo za bilo kog državnog funkcionera, a kamoli državnog sekretara za medije, kao i više nego dovoljan razlog za prestanak funkcije”, saopštili su.

Grupa za slobodu medija traži od premijerke Ane Brnabić i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da što pre kažu da li se slažu sa izjavama državnog sekretara i smene gospodina Gajovića pre nego što svojim štetnim stavovima i očiglednom nekompetentnošću napravi nepopravljivu štetu.

Dijalog između novinara i vlade Srbije, za koji je premijerka Brnabić više puta izrazila spremnost, teško je izvodljiv u svetlu ovakvih, neodgovornih, zlonamernih i nekompetentnih izjava državnog sekretara za medije, naveli su.

Grupa za slobodu medija podseća da sve međunarodne organizacije za nadzor slobode izražavanja i medija, pa i Evropska komisija u svojim izveštajima o napretku Srbije prema članstvu u EU naglašavaju mnoge i velike probleme u ovoj oblasti.

U atmosferi neprekidnih relativizacija napada, pretnji, pritisaka i otvorenih etiketiranja novinara od strane državnih funkcionera i tako neprihvatljiv broj takvih incidenata u 2015. godini (57), sledeće porastao na 69, zatim u prošloj na 92, a da ih je u 2018, za manje od dva meseca već bilo 11, podsećaju.

Kako su zaključili, u takvoj situaciji, jednostavno je pogubno da za državnog sekretara za medije imamo osobu koja se, zarad politikantskih spekulacija, igra bezbednošću naših kolega.

UNS: Gajović dokazao da je nedostojan funkcije

Smenu Gajovića zatražilo je i Udruženje novinara Srbije (UNS) koje je ocenilo da je “Gajović u nizu javnih nastupa dokazao da je potpuno nekompetentan u oblasti slobode govora, kao i da je nedostojan državne funkcije koju obavlja”.

UNS je posetio na intervju Gajovića za Radio Slobodna Evropa u kojem je rekao da Ministarstvo kulture i informisanja Srbije nema ingerencije da osuđuje napade na novinare.

Na pitanje o pretnjama koje je prijavio novinar N1 Nikola Radišić, Gajović je tada rekao da njega, “ukoliko je bilo napada”, najviše interesuje ono što bi “pravog novinara i prave redakcije” zanimalo, a to je verzija policije i napadača.

UNS je ocenio da je Gajović doveo u sumnju i druge napade na novinare pitanjem – “da li je prijava napada na novinara kada se dva novinara potuku u kafani, što se inače vrlo često događa” i podsetili da je komentarišući pretnje smrću predsedniku NDNV-a Nedimu Sejdinoviću izneo tvrdnju da se radi o čoveku koji “nema dobre namere”.

“UNS ukazuje da nije zadatak države i javnih funkcionera da procenjuju ko ima dobre i loše namere već da svim novinarima i medijima osiguraju bezbedno okruženje”, navelo je to medijsko udruženje.

Podsetili su da se iz Radne grupe za izradu Medijske strategije povukla, povukla predstavnica UNS-a Ljiljana Smajlović kada je Gajović imenovan na mesto državnog sekretara, zbog njegovih izjava da “žene ne treba birati za predsednice i da muškarac mora da vodi kuću jer se žene nisu dokazale na važnim državnim poslovima.

Izvor:N1

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*