REM mesecima krije podatke o sednici i ignoriše poverenika

Beograd, 09. februar 2018. godine –

Umesto da Cenzolovci dostavi audio-snimak sa sednice Saveta REM-a na kojoj su birani članovi Upravnog odbora javnog servisa, Savet REM-a potpuno ignoriše nalog poverenika i već dva puta odbija da dostavi tražene informacije. Povereniku je dostavljen predlog za administrativno izvršenje, odnosno izricanje novčane kazne REM-u.

Zahtevom koji je Cenzolovka REM-u poslala još početkom oktobra tražen je audio-snimak ili transkript sa sednice na kojoj su u Upravni odbor javnog servisa izabrani Zoran Panović i Nebojša Krstić.

Ignorišući Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja, Savet REM-a je tada pisanim putem obavestio novinarku da će se o njenom zahtevu „odlučivati na narednoj sednici REM-a“.

Po Zakonu o pristupu informacijama, organ vlasti ima 15 dana da ili dostavi informacije ili da odbije zahtev. Poverenik je ocenio da REM mora da postupi po zahtevu onako kako to zakon predviđa, „a ne da se zahtev dostavlja Savetu i da se čeka njegova odluka“ i početkom decembra naložio ovom telu da u roku od pet dana dostavi informacije po žalbi Cenzolovke, ukoliko ih poseduje.

Ne samo da se to nije desilo, nego je REM Cenzolovci krajem godine ponovo dostavio rešenje o odbijanju prvobitnog zahteva, koje je doneto u međuvremenu na najavljivanoj sednici Saveta.

Nakon citiranja odredaba nekoliko zakona, Savet REM-a u rešenju koje potpisuje zamenik predsednika ovog tela Goran Petrović, navodi:

„Savet Regulatora je zaključio da su se ostvarili uslovi… da se tražiocu informacije ne omogući ostvarivanje prava na pristup informacijama od javnog značaja, imajući u vidu da se radi o informaciji koja je već objavljena i dostupna na internet stranici Regulatora, a kojoj je prethodilo tajno glasanje u skladu sa propisanom procedurom.“

Ovo, međutim, nije tačno, s obzirom na to da se na internet stranici Regulatora može naći samo štura odluka o imenovanju Krstića i Panovića, a ne i audio-zapisi ili transkripti sa sednice, što je Cenzolovka tražila kako bi javnosti predočila kako je tekla rasprava na sednici i sa kojim obrazloženjem je izabran Krstić.

Zbog toga što je rok od pet dana za dostavu informacija odavno prošao, Cenzolovka je povereniku podnela predlog za sprovođenje administrativnog izvršenja. U tom postupku poverenik obezbeđuje izvršenje naloga prinudnom merom, odnosno novčanom kaznom.

Izbor Nebojše Krstića na pomenutoj sednici krajem septembra izazvao je velike kontroverze u javnosti. UNS je još tada pozivao REM da obrazloži zašto je Krstić izabran, s obzirom na to da je radio kao medijski savetnik Borisa Tadića u vreme kada su „usvojene drakonske izmene Zakona o javnom informisanju, kada su novinari koji su kritički pisali o vlasti otpuštani bez mogućnosti da posao pronađu u bilo kom javnom glasilu, a mediji bili izloženi drastičnoj cenzuri“.

Izvor: Cenzolovka