Slobodan Arežina dobio otkaz na RTV

Beograd, 29. januar 2018. –

Arežina je otkaz, koji je potpisao generalni direktor RTV Miodrag Koprivica, primio danas. Ta odluka stupa na snagu činom preuzimanja.

„Idem da se razdužim i preuzmem radnu knjižicu, a potom idem u Nacionalnu službu za zapošljavanje“, izjavio je Arežina za Cenzolovku. „Moj sledeći korak je sigurno podnošenje nove tužbe.“

Advokatska kancelarija Beljanski podnela je u četvrtak Osnovnom sudu u Novom Sadu tužbu kojom se traži poništenje rešenja o postojanju dva direktora programa RTV, što je ocenjeno kao protivno Statutu pokrajinskog javnog servisa, ali i protivno presudi Apelacionog suda u Novom Sadu od 29. decembra 2017. na osnovu koje je Arežina vraćen na mesto s kojeg je smenjen 4. maja 2016.

Arežina je nakon smene tužio RTV. U njegovu korist presudio je najpre Osnovni sud u maju prošle godine, a potom je tu presudu potvrdio drugostepeni sud.

Od donošenja pravosnažne presude Arežina nije uspevao da preuzme funkciju direktora programa, budući da se na tom mestu od kraja maja, po odluci Upravnog odbora RTV, nalazi Sonja Kokotović Zečević. U međuvremenu je generalni direktor RTV doneo rešenje po kojem u RTV postoje dva direktora programa.

Arežina za Cenzolovku navodi da je otkaz dobio kao „tehnološki višak“.

„Pošto su u RTV bila dva direktora programa, Sonja Kokotović i ja, a po Statutu tu funkciju može da obavlja samo jedna osoba, urađena je analiza rezultata, po kojoj smo oboje imali iste rezultate. Jedna stvar je presudila, a to je činjenica da Sonja Kokotović u RTV radi 11 godina, a ja samo šest“, predočio nam je Arežina.

UNS: NOVI OTKAZ AREŽINI JE ZLOUPOTREBA SUDSKE PRESUDE

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog novog otkaza programskom direktoru Radio-televizije Vojvodine (RTV) Slobodanu Arežini koji je presudom Apelacionog suda, krajem decembra prošle godine, vraćen na radno mesto sa kojeg je smenjen maja 2016. godine. Slobodanu Arežini danas je uručen novi otkaz kojim je proglašen tehnološkim viškom zato što je na radnom mestu na koje je vraćen u međuvremenu zaposlena druga osoba.

UNS ističe da je RTV, novim otkazom Arežini, zloupotrebio obavezu izvršenja presude jer je morao da oslobodi radno mesto programskog direktora i na njega vrati Arežinu ili da mu ponudi drugi odgovarajući posao.

Izvor: Cenzolovka