Maksić: Svesti budžetsko davanje za javne servise na minimum

Beograd, 06. januar 2018. godine –

Govoreći o finansiranju javnih servisa, direktorka programa u BIRN-u, rekla je gostujući u Danu uživo da treba svesti budžetsko davanje na minimum, a da pretplata mora da bude dominantna, manji deo da bude od reklama, a najmanji deo iz budžeta, što je potpuno suprotno nego što je sada.

Maksić je dodala i da što veći broj medija mora da prihvati etički kodeks, kao i Savet za štampu kao samoregulatorno telo, ali i da REM mora da se aktivira.

„Kao da neće da rade svoj posao, kao da se povlače od svog posla, a posledice trpimo svi mi kada dobijemo programne“, rekla je gošća Dana uživo.

Dodala je da mora da se zna ko su medijski profesionalci, kako se oni svojim biografijama kandiduju za članstvo u tom regulatornom telu, ali i da moraju da budu nezavisni, kako od političkih uticaja, tako i od uticaja velikih medijskih kuća.

„Mislim da kada bismo napravili neku anketu među građanima, da bi nezadovoljstvo programom bilo veliko, a REM je u centru toga da reguliše kakav program mi kao građani dobijamo“, istakla je ona.

Govoreći o projektnom sufinansiranju, Maksić je rekla da je to dobar model.

„To je u teoriji jedan od boljih modela koji smo mi mogli da smislimo. Primena u praksi je ono što daje iskrivljenu sliku, odnosno da taj model sam po sebi ne valja i da ga treba menjati, da država treba da se vrati da subvencioniše medije“, kaže gošća Dana uživo.

Kada je u pitanju nova medijska strategija, Maksić kaže da će jedno od glavnih pitanja biti ustanovljavanje medijskog tržišta tako da obezbedi medijima sigurne prihode, odnosno ekonomsku nezavisnost.

Izvor: Cenzlovka