AOM I Asocijacija medija suspendovali učešće u radnoj grupi za bezbednost novinara

Beograd, 23. novembar 2017. godine –

Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija suspendovali su učešće u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost  novinara, posle odluke Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivične prijave novinara napadnutih na predsedničkoj inauguraciji 31.maja ove godine i obrazloženja kojim su praktično sami novinari optuženi za pokušaj izazivanja nereda.

Predstavnici Asocijacije medija i Asocijacije onlajn medija u Stalnoj radnoj grupi neće učestvovati u njenom radu sve dok republički javni tužilac Zagorka Dolovac na sastanku sa svim članovima ne objasni razloge za takvu neprihvatljivu odluku i saopšti mere koje će preduzeti da ona bude poništena. 

Ova odluka dovodi u pitanje iskrene namere države da zaštiti novinare i pravo na javno informisanje u Srbiji, ukazuju AM i AOM i konstatuju da, posle formiranja Stalne radne grupe sa pripadnicima Tužilaštva i policije, nadležne institucije nisu učinile dovoljno na poboljšanju bezbednosne situacije za novinare u Srbiji.

Posle odluke Tužilaštva, AM i AOM veruju da je bezbednosna situacija gora nego kada je njihovi predstavnici ušli u Stalnu radnu grupu i podsećaju da su i dalje nerasvetljeni ključni slučajevi iz prošlosti, kao i oni koji su se dogodili posle formiranja Grupe. 

Uprkos naporima koje su u Stalnoj radnoj grupi novinarska i medijska udruženja uložila za uspostavljanje sistema razmene i usklađivanje informacija o napadima na novinare i efikasno postupanje policije i tužilaštva, efekti njihovog rada su neprimetni i suštinski bez značaja.

Takvi će i ostati dok god država ne smogne volje da se efikasno obračuna sa napadačima na novinare, stav je AM i AOM, koji ostaju snažno posvećeni traganju za institucionalnim rešenjem problema bezbednosti novinara. 

Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija očekuju da policija i tužilaštvo nastave da izvršavaju obaveze preuzete Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara i pojačaju rad u ovoj oblasti, jer smatra da njihove dosadašnje aktivnosti nisu dale očekivane rezultate.

Izvor: Jugpress