Asocijacija medija: povodom izjava o rešenjima u novoj Medijskoj strategiji

Beograd, 08. novembar 2017. godine –

Upravni odbor Asocijacije medija snažno se protivi reviziji medijske reforme i povratku države u medijsko vlasništvo, na šta upućuju nedavne izjave ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i pojedinih članova Radne grupe za izradu nove Medijske strategije.

Njihove najave da je rešenje za Tanjug već pripremljeno i da će on biti vraćen u legalne okvire, ali se čeka usvajanje Medijske strategije, samo potvrđuju da je formiranje Radne grupe za njenu izradu bila farsa.

Stav je Upravnog odbora da se postavlja i pitanje odgovornosti jer Tanjug, suprotno slovu Zakona i Odluci Vlade Srbije koja nije opozvana, niti je Zakon promenjen,  već dve godine radi kao „fantom“ ili „zombi“, što priznaju i pojedini članovi Radne grupe.

Članicama Asocijacije medija, novinskim agencijama Beta i FoNet, napominje Upravni odbor, morala bi da bude nadoknađena šteta kojoj su bile izložene zbog dvogodišnjeg nezakonitog rada Tanjuga i diskriminacije na medijskom tržištu;

Prema stavu Upravnog odbora, postaje izvesno da su za novu Medijsku strategiju unapred pripremljena rešenja, koje država namerava da nametne političkom voljom, dok bi članovi Radne grupe tome samo trebalo da daju legitimitet i za njih budu pokriće.

Upravni odbor smatra da je ovo još jedna potvrda ispravnosti odluke Asocijacije medija da povuče svog predstavnika iz Radne grupe i podseća da je od početka ukazivao na proceduralna i medodološka ograničenja suštinskom doprinosu i uvažavanju stavova medijske zajednice usmerenih na poboljšanje normativnog okvira za rad novinara i medija.

Protiveći se nagoveštajima da buduća strateška opredeljenja daju zakonsko pokriće za još veći uticaj politike na medijsku sferu, Upravni odbor Asocijacije medija upozorava preostale članove radne grupe da nemaju mandat da sopstvene stavove proglašavaju za već prihvaćena i neopoziva rešenja.

Upravni odbor ponovo naglašava da bi rad na Medijskoj strategiji trebalo odmah obustaviti, Radnu grupu raspustiti i formirati novu, sa drugačijom strukturom, brojem članova i metodologijom, uz učešće svih relevantnih novinarskih i medijskih udruženja.

Njihovim istupanjem iz Radne grupe, ukazuje Upravni odbor Asocijacije medija, dalji rad na Medijskoj strategiji sa preostalim njenim članovima, koji najavljuje Ministarstvo kulture i informisanja, nema legitimitet neophodan za usvajanje takve regulative koja bi doprinela napretku medijske scene Srbije, već bi označio povratak u prošlost.

Nezavisno udruženje novinara Srbije podržava stavove i zahteve Asocijacije medija u današnjem saopštenju koje objavljujemo integralno.
Izvor: Cenzolovka