REM i dalje u krnjem sastavu

Beograd, 17. jun 2017. godine –

Savet Regulatornog tela za elektronske medije nastavlja rad u krnjem sastavu. Naime, skupštinski odbor za kulturu i informisanje nije izabrao kandidata za člana saveta REM-a kojeg predlažu udruženja umetnika, jer kandidati nisu došli u parlament, dok će raniji izbor člana REM-a iz redova nacionalnih manjina biti ponovljen.

On će biti ponovljen zbog toga što svi nacionalni saveti nisu bili upoznati sa uslovima izbornog postupka.

Za tili čas postalo je jasno – o REM-u koji je tema sednice – poslanici odbora za kulturu i informisanje ne mogu da odluče ništa. Jer, kandidati za članove Saveta REM-a iz redova umetnika koje je trebalo izabrati, nisu došli u parlament.

„Da sam znala za sve ove okolnosi ranije, ja vas ne bih deranžirala“, rekla je predsednica odbora Maja Gojković.

Kad su se već deranžirali, poslanici opozicije su zatražili da tema rasprave bude nedavni napad na novinare. Predsednica je odgovorila da ne može.

Uz dodatak da je obaveza da se tačke dnevnog reda predlože pre, a ne na sednici i to pisano.

„Ako sam nešto naučila za sve vreme svog bavljenja poslaničkog posla, to je da naučim poslovnik jako dobro“, rekla je Gojković.

„Važno je to da se Vi oglušujete o pokušaj, potrebe da najoštrije osudimo brutalno nasilje huligana koje se odigralo u danu inauguracije predsednika Srbije, gde su napadnute novinarke, novinari što je krivično delo i po Krivičnom zakonu, što je zabranjeno i po Zakonu o informisanju. Brutalno ćutanje nadležnog odbora je poruka i pretnja i ohrabrenje nasilju i tako nešto smatram nedopustivim, izjavila je
poslanica DS-a Maja Videnović.

Šefica odbora tvrdi da je želela i sama raspravu o temi van dnevnog reda i kaje se što je zakasnila da to na vreme predloži.

„Da ovaj odbor koji je zadužen da raspravlja o kulturi osudi hajku i nasilje nad predsednikom žirija Sterijinog pozorja Mikija Manojlovića i svih članova žirija zbog odluke koju su doneli na Sterijinom pozorju – prihvatićete i da je to vrlo važna tema za odbor koji se bavi kulturom, zbog hajki koje doživljava, uvreda“, rekla je Gojković.

I to bi mogla biti tema da se pitaju poslanici opozicije jer podsećaju – praksa na svim odborima je da se tačke dnevnog reda dopunjuju ad hoc, na sednicama. Kažu – zahtev Gojkovićeve da se teme rasprave dostave ranije, pisano deo je isključivo njene prakse sprečavanja kritike.

„Prosto je neverovatno da odbor za kulturu koji bi trebalo da bude najtolerantniji i da njegov rad bude najuzorniji, najprimereniji i demokratskoj proceduri i nekoj kulturi dijaloga – to je sad zanimljivo da odbor za kulturu zapravo najmanje neguje kulturu dijaloga“, ocenio je Đorđe Vukadinović.

Izvor: Cenzolovka