Gordana Suša: Ovo je početak kraja REM-a

Beograd, 07. mart 2018. godine –

Bivša članica Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Gordana Suša ocenila je danas da je reč o početku kraja REM-a kao nezavisne institucije ako je tačno da to telo neće po službenoj dužnosti pratiti ravnomernu zastupljenost kandidata u kampanji za predsedničke izbore 2. aprila.

Gordana Suša je za agenciju Beta izjavila da REM ima obavezu da po službenoj dužnosti prati rad emitera, a ne da reaguje samo na osnovu prijava građana.

– Monitoring služba prati rad medija svakodnevno i ima sve podatke, ali je pitanje zašto neće da obajvljuje podatke o zastupljenosti u informativnim emisijama. Ne sumnjam da te službe predano rade svoj posao, ali sumnjam da iza neobjavljivanja prošlog izveštaja i pranja ruku od ovog izveštaja stoje politički pritisci – rekla je Gordana Suša.

Iz REM-a je za Betu rečeno da će to telo reagovati samo po prijavama, ali nije odgovoreno na pitanja vezana za praćenje zastupljenosti stranaka i kandidata u elektronskim medijima, već da će samo, kao i ranije, “pratiti trajanje komercijalnog programa čiji jedan deo u izbornom procesu čini i političko oglašavanje”.

– Regulatorno telo će u skladu sa utvrđenim rokovima trajanja predizborne kampanje donositi odluke po podnetim prijavama, izricati mere opomene, upozorenja ili privremenu zabranu objavljivanja odredjenog programskog sadržaja – naveli su iz REM-a.

U pisanom odgovoru Službe za nadzor i analizu REM-a na pitanje o sankcijama koje mogu da sprovedu, navodi se da oduzimanje dozvole nije moguće u toku kampanje, “a da se pri tome ne krši zakonom utvrđeni rok i procedura donošenja odluke”.

– Podaci o broju prijava, postupanju Saveta REM-a i donetim odlukama biće, kao i u prethodnim izbornim procesima, dostupni na sajtu Regulatora kao i u Godišnjem izveštaju o radu Regulatornog tela za za elektronske medije koji se podnosi poslanicima Skupštini Republike Srbije – zaključuje se u odgovoru REM.

To regulatorno telo, međutim, nije odgovorilo na pitanja zašto REM ne pravi izveštaje o zastupljenosti kandidata u emisijama, već samo u oglašavanju i ko je doneo odluku o tome i kako je ta odluka obrazložena.

Izvor: Blic