Privatizacija medija sa mnogo upitnika

Beograd, 22. decembar 2016. godine-

Radio televizija Kragujevac (RTK) prekinula je početkom decembra emitovanje programa, tek  nešto više od godinu dana od kada je privatizovana. Malo pre toga, direktorka televizije je podnela ostavku zbog teške materijalne situacije u kojoj novinari pet meseci nisu primili platu. Kamere, automobile i računare televizije kupio je grad Kragujevac na licitaciji organizovanoj kako bi se izvršila sudska rešenja o isplati plata pojedinim radnicima.

RTK je samo jedan od osam medija koje je kupio Radojica Milosavljević, nekadašnji zamenik gradonačelnika Kruševca. U mnogim od kupljenih regionalnih i lokalnih televizija program se ne emituje ili se stvari kreću u tom pravcu. U TV Požega Milosavljević nije poštovao obaveze iz privatizacionog ugovora a radnicima plate nisu isplaćivane mesecima. Ugovori se ne poštuju ni u Radio televiziji Brus i Centru za informisanje Novi Kneževac, pišu mediji.

Milosavljević je izjavio da problem postoji samo u Kragujevcu, te da je to zbog toga što radnici nisu dovoljno radili i što Grad nije raspisao konkurs za projektno finansiranje medija. Radnici su uzvratili da su realizovali sve što im je bilo povereno “a da li je to komercijalno ili ne, nije na zaposlenima da o tome odlučuju”. Ostaje nejasno šta je postignuto privatizacijom ako opstanak medija i nakon privatizacije opet zavisi od državnog budžeta.

Izvor: Cenzolovka