Novinari sve češće dobijaju preteće poruke

Beograd, 18.novembar 2016.godine – 

Mesec dana pošto je zaposlenima na N1 pretio putem Fejsbuka, uhapšen je 34-godišnji Z.M. Zbog sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti, određeno mu je 48-časovno zadržavanje posle čega će biti priveden u Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, saopštio je MUP.

“Vi, ku*ve američke, što održavate ovu stranicu, čini su vlasnici najveći srpski dušmani i neprijatelji koji žele da unište vaš srpski narod, kad bude došlo plaćanje računa izdajnika prvi ćete osetiti osvetu pravih srba. Ja prvi imam želju da koljem takve ku*ve koje daju neprijatelju da ih ka*a zbog para, pi*kice od ljudi”.

Tako glasi poruka zaposlenima na N1, upućena sa lažnog Fejsbuk profila, zbog koje je jedan čovek u pritvoru. U drugoj poruci taj isti čovek preti i članovima porodica zaposlenih. Prethodno je dvoje novinara N1 dobilo pojedinačne pretnje – jednu od prijava tužilaštvo je odbacilo, dok je sudbina druge još neizvesna.

Preteće poruke sve češće stižu na adrese novinara u Srbiji. Takva praksa brine resornog ministra.

“Ministarstvo kulture i informisanja na čijem sam čelu snažno osuđuje svako pokušaj ugrožavanja slobode govora, fizičkog integriteta, moralnog integriteta i svih drugih prava koje novinari imaju u okviru svoje profesije. Od tog žalosnog principa nisu izuzete ni zemlje EU, gde takođe postoje zabeleženi brojni napadi na novinare. To nije nikakvo opravdanje i nas ne treba da interesuje da li se prava novinara štite bilo gde, važno da se štite u Srbiji”, kaže Vladan Vukoslavljević, ministar za informisanje.

Prava novinara se ne štite dovoljno

Da se prava novinara u Srbiji ne štite dovoljno – upozoravaju evropske institucije. Najpre Evropska komisija, pa i izvestilac Evropskog parlamenta.

“Pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara ostala je tema koja zabrinjava. Postojeći zakoni treba da budu primenjeni, međutim, sloboda medija ne može da bude postignuta samo usvajanjem zakona. Potrebno je da okruženje bude prijateljski raspoloženo prema medijima”, saopštio je Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta.

Vladan Vukosavljević kaže da mu trebaju konetni predlozi.

“Voleo bih da Dejvid Mekalister i drugi koji izriču takve ocene budu nešto konkretniji u davanju podloge za takve ocene. Ocene moraju biti dopunjene i popunjene i konkretnim primerima iz prakse inače smo na terenu političke frazeologije”, kaže Vukosavljević.

Kritike Evropske unije o slobodi izražavanja u Srbiji, pokušao je da objasni savetnik za medije u Evropskoj komisiji. “Možete na to da gledate katastrofično ili pozitivno. U proteklih pet, šest godina Srbija je bila vodeća zemlja Zapadnog Balkana po načinu na koji se hvatala u koštac s medijskim pitanjima. Započet je dijalog sa udruženjima, vladom, izradjena je medijska strategija, otvoreno je poglavlje 23, ali od tada se malo desilo. I zato je Komisija zaključila da nema napretka u proteklih godinu dana”, kaže Andris Kesteris, savetnik za medije generalnog direktora Evropske komisije.

Ne samo da nema napretka – vec nazadujemo, veruju u novinarskim udruženjima.

“Stvaranje atmosfere za sobodu izražavanja ne sastoji se samo u poštovanju zakona. Sastoji se i u nastojanju da se podstakne ta atmosfera. Vi tu atmosferu podstičete tako što podstičete određene vrednosti. Ćutanje o lošim stvarima je zapravo odobravanje tih loših stvari”, kaže Dragan Janjić iz NUNS-a.

Uprkos lošim stvarima – službenik Evropske komisije ocenjuje da je sloboda izražavanja u Srbiji nešto bolja nego pre 10 godina.

Izvor: NUNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*