Koordinacija: Manjine zaobiđene u izboru kandidata za REM

Beograd, 09. februar 2017. godine –

Koordinacija nacionalnih saveta uputila je protestno pismo državnim organima zbog ignorisanja predstavnika manjina tokom utvrđivanja liste kandidata za članove Saveta regulatornog tela za elektronske medije.

Protest je upućen Ministarstvu državne uprave, Ministarstvu kulture i informisanja i Skupštini Srbije, pošto je Odbor za kulturu i informisanje prethodno utvrdio listu kandidata na kojoj nema zajedničkog kandidata nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

„Skupština nije postupila u skladu sa zakonom i nije preduzela nikakve potrebne radnje kako bi nacionalni saveti predložili svog kandidata za člana Saveta regulatornog tela za elektronske medije. Zakon o elektronskim medijima predviđa da Narodna skupština Republike Srbije članove Saveta REM bira isključivo na predlog ovlašćenih predlagača u koje spadaju i nacionalni saveti nacionalnih manjina“, navodi se u saopštenju Koordinacije.

Koordinacija nacionalnih saveta okuplja predstavnike manjina, a tim telom trenutno predsedava predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin.

Izvor: Cenzolovka